Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Kloka möten

Vårens första föreläsning i Trygga Falkenberg – Föräldrar Emellan genomfördes förra veckan. Under humoristiska former berättade kvällens föreläsare Mats Trondman om just Kloka möten.

 

Ett sjuttiotal personer kom till Kyrkans hus i Falkenberg för att lyssna på Mats Trondman, professor i kultursociologi, ungdomsforskare tillika humoristisk föreläsare!

 

På ett lättsamt och roligt sätt berättade Mats om dagens barn- och ungdomstid, vilka relationsmönster som finns mellan vuxna och barn samt hur vi umgås med våra barn.

 

Han tog exempel på att föräldrar/vuxna i tidigare generationer hade ett mer auktoritärt förhållningssätt till barn och ungdomar. Det var de vuxna som bestämde och det fick barnen/ungdomarna snällt finna sig i.

 

 

 

I dagens föräldra- och vuxengeneration finns barnen mer nära och runt omkring och det är inte självklart att det är de vuxna som bestämmer och styr. Idag bygger det mer på en ömsesidig dialog och delaktighet i vardagen.

 

Mats avrundar föreläsningen med att poängterar vikten av att på ett klokt sätt bemöta barn och ungdomar så att de känner sig tagna på allvar!

 

När frågan ställdes till en av deltagarna vad hon tar med sig från föreläsningen sa hon:
- Jag känner igen mig från min egen barndom och mina föräldrar och idag när jag själv är förälder till tonåringar. Det jag tar med mig är att vara mer närvarande och ta mig tid att vara tillsammans och prata med mina barn.

 

En klok tanke efter en kväll med kloka möten! Tack till alla er som kom och gjorde kvällens möten trevliga och kloka!

 

 

 Nästa Föräldrar Emellan är onsdagen den 13 februari. Kvällens ämne är "Bokcafé för vuxna - från Alfons till Pippi." Barnbibiliotekarie Malou Altergård berättar om barnböcker på svenska och på översättning tillsammans med Aida El-Sayed och Ihran Kasic. Vi har två tider, 17:00 - 18:00 eller 18:30-19:30. Bokcafeét håller vi på Stenfalkens fritidsgård, Stenfalksvägen 27 i Falkenberg.

 

Varmt välkomna!

Produktion Cityweb