Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Köksbränder

Bostadsbränder får allvarliga konsekvenser, allt från direkt livsfara till förstörda hem som tar lång tid att återställa. Köket och spisen - ett av de vanligaste ställena en bostadsbrand startar. 

 

Torrkokning och självantändning av fett och oljor är vanliga orsaker, detta förlopp kan gå riktigt fort. Om det tar eld i en kastrull med olja eller fett i, släck aldrig med vatten. Branden får då ett explosionsartat förlopp. Kväv istället elden med ett grytlock eller en bakplåt.

 

Tips för att undvika köksbränder:

  • Gå aldrig från spisen med kokande kastrull eller stekpanna med olja eller fett på plattan!
  • Om du låter en platta stå påslagen kan matfettet ifrån fläkten smälta och droppa ner på den heta plattan. Fett och olja som blir het tar lätt eld. Rengör därför fettfiltret på köksfläkten regelbundet!
  • Det finns bra hjälpmedel för köket, bland annat spisvarnare som känner av värme och bryter strömmen till spisen samt ger signal.
  • En timer kan vara bra att koppla in på vissa typer av elutrustning, exempelvis kaffebryggare och strykjärn.
  • Frosta av frys – is belastar kompressorn i onödan.
  • Damm bakom kyl och frys gör att kompressorer lätt blir överhettade, dammsug därför kyl och frys regelbundet.

 

Foto: Johan Eklund

Brandsäkerhet i hemmet
Brandskyddsföreningen Sverige har tagit fram en gratis e-utbildning om brandsäkerhet i hemmet. Testa dina kunskaper och passa på att lära dig mer. Lycka till!
Produktion Cityweb