Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Akta huvudet

Vad händer med kroppen när den utsätts för våld? Hur påverkas huvudet av slag och sparkar? Dessa frågor och många andra diskuteras med ungdomar i antivåldsprojektet Akta Huvudet. 

 

Akta huvudet är ett rikstäckande antivåldsprojekt som utgår från upplevelsebaserad pedagogik för elever i årskurs nio. Under två dagar träffar eleverna utbildade samtalsledare från Räddningstjänsten Väst. Tillsammans arbetar de utifrån föreläsningar, film och interaktiva övningar.


Huvudfrågan är vad som händer med kroppen när den utsätts för våld av olika slag, i synnerhet konsekvenserna av våld mot huvudet. Genom att visa ett helhetsperspektiv får ungdomarna möjlighet att reflektera över egna värderingar och förhållningssätt. 


Vi vill öka kunskapen om våldets sociala och medicinska konsekvenser men också påvisa kopplingen mellan alkohol och droger. Vi utmanar attityder och ökar unga människors beredskap - dels att göra aktiva och medvetna val om hur de ska agera i situationer som kan leda till våld men också att använda civilkurage när det gäller! 

 

Akta huvudet startades 2009 som en del i Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts förebyggande arbete. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och Skandia. Alla elever i årskurs nio i Varberg och Falkenbergs kommuner har erbjudits möjligheten att ta del av Akta Huvudet. En av alla klasser vi besökt och pratat om våldets konsekvenser. 


Elevröster om Akta huvudet

"Akta huvudet är den bästa informationen jag fått"! 


"Tänk alltid ett steg längre och våld hjälper inget, bara skadar!" 


Lärarröster om Akta huvudet
"Mycket välplanerat, suveränt upplägg. Gripande innehåll. Helt superbt!" 

"Höga förväntningar - som infriades!" 
Relaterad information

Besök gärna hemsidan för Akta huvudet och läs mer om antivåldsprojektet.   

 

Broschyr om Akta Huvudet
Här kan du läsa vår informationsbroschyr om Akta Huvudet.
Produktion Cityweb