En brandman i beredskap i familjen
Beredskapsbrandmännen har en viktig roll i samhället, de finns i närheten och kommer snabbt till platsen för att påbörja räddningsarbetet. Att ha en brandman i beredskap i familjen innebär flera fördelar men under beredskapsveckan kan vardagspusslet påverkas då man ska vara redo att rycka ut när larmet går - när som helst på dygnet.
När olyckan är framme är det viktigt att hjälpen snabbt kommer. Som brandman i beredskap bidrar du till en tryggare omgivning och finnas där för dina grannar. Det är ett spännande yrke med variation och utmaningar, god kamratskap samt meningsfulla uppgifter.
Att vara brandman i beredskap
Räddningstjänsten Väst har behov av brandmän i beredskap på flera av våra orter, Varberg, Falkenberg, Skällinge, Värö, Kungsäter, Veddige, Tvååker, Ullared, Fegen och Vessigebro.
Som beredskapsbrandman har du en annan huvudarbetsgivare och yrkesrollen som brandman hoppar du in i när sökaren piper och larmet går!
Beredskapen är var tredje eller var fjärde vecka beroende på vilken ort du bor på. Vid larm ska du ta dig till räddningsstationen, klä dig i skyddskläderna och vara på väg inom fem minuter – dygnet runt.
Förutom att vara bered på att åka på larm så har du även övningar och materielvård under beredskapsveckan, dessa sker i regel under kvällstid. Vid enstaka tillfällen kan det också hållas utbildning och övning på annan tid än under beredskapsveckan, normalt sett är du annars ledig.
Vi erbjuder
Som bredskapsbrandman hos oss får du ett stimulerande arbete där du kan påverka och göra skillnad. Du får möjlighet att utvecklas tillsammans med kollegor som har en stor bredd av kompetenser. Utbildningarna och arbetslivserfarenheten du får är även en tillgång i privatlivet.
Du har goda möjligheter till träning och friskvård på våra räddningsstationer samt friskvårdsersättning.
Utbildning
För att bli brandman i beredskap krävs ingen särskild utbildning utan den får du vid anställningen. Du genomför Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (GRiB), den är på totalt sju veckor. Utbildningen är uppdelad i tre delkurser, se nedan. Under utbildningen får du ersättning från Räddningstjänsten Väst.
Utbildningen ger dig även kunskaper som du har nytta av privat.
Efter introduktionsutbildningen, som är den första kursen och som till största delen hålls på räddningsstationen i Falkenberg och Varberg, är du utbildad rökdykare och träder i tjänst med beredskap utan att vara helt färdigutbildade.
De resterande delkurserna genomförs på MSB:s skolor i Revinge eller i Borås, alternativt på någon av de regionala utbildningsplatserna. Dessa är uppdelade på två och tre veckor, totalt fem veckor.
Som beredskapsbrandman behöver du C-körkort, tung lastbil. Om du i och med det behöver utöka din körkortsbehörighet står Räddningstjänsten Väst för kostnaderna.
Träningsmöjlighet
Alla våra tio räddningsstationer runt om i förbundet har ett gym. Detta har du som brandman i beredskap fri tillgång till och du får gärna ta med dig någon familjemedlem dit.
Friskvårdsbidrag
Medarbetarna vid Räddningstjänsten Väst kan få kostnader för friskvårdsaktiviteter subventionerade av arbetsgivaren. Vilka aktiviteter som förbundet subventionerar styrs av Skatteverkets regler för skattefri motion och friskvård.
Ersättning
Som brandman i beredskap får du ersättning som utgår vid tjänstgöring enligt avtal. Läs mer om ersättningen här.
Familjen
Under beredskapsveckan kan vardagspusslet påverkas då du ska vara redo att rycka ut när som helst - dygnet runt. Kanske kan behovet av två bilar bli aktuellt då den som har beredskap alltid kan behöva ha tillgång till bilen för att snabbt komma iväg vid larm.
Ett annat exempel är att barnen kanske behöver skjutsas till träningar eller kompisar samtidigt som man inte kan vara mer än fem minuter bort från räddningsstationen. Att en i familjen har beredskap betyder att hela familjen blir påverkad - det är viktigt att alla är införstådda med det.
Kontakt
Har du frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till Mattias Norling, enhetschef.
Telefon: 010-219 30 00
E-post: jobb_bmib@rvast.se
Ansökan
För att ansöka till beredskapsbrandman, skicka ansökningshandlingar till
jobb_bmib@rvast.se
Ansökningshandlingar och intyg från arbetsgivaren hittar du här.
Senast publicerad: