Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Så blir du brandman i beredskap

För att bli anställd som brandman i beredskap ska du vara över 21 år, frisk och ha god kondition. 


Du kommer få genomföra arbetsrelaterade tester, däribland styrke- och vattentester men även höjdprov och krypa i mörka utrymmen. Dessutom får du genomföra rullbandstest, läkarundersökning och arbets-EKG innan en eventuell anställning.


Blir du antagen efter testerna innebär det att du får en visstidsanställning. Du kommer bland annat att genomgå en introduktionsutbildning under två veckor på dagtid. Utbildningen genomförs runt om i länet på de olika räddningstjänsterna.

 

Normalt inom två år genomgår du nästa utbildningssteg som är ”Räddningsinsats”, en utbildning i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) regi. Läs mer om utbildningen här.

 

Räddningsinsats pågår under sju veckor, fördelad på tre delar. Första och sista delen är platsbunden och mellandelen är en distansutbildning som du gör hemifrån på din fritid.


För att kunna framföra räddningstjänstens tunga fordon behöver du C-körkort. Om du inte har denna behörighet vid anställning är kravet att du inom sex månader påbörjar körkortsutbildningen. Räddningstjänsten erbjuder ett fast bidrag på en del av kostnaden alternativt lägger vi upp en avbetalningsplan.


Lön

Den ersättning som utgår vid tjänstgöring enligt avtal är:
Beredskap: 4 394 kronor/beredskapsvecka.
Övning och annan tjänstgöring (ej larm): 163,10 kronor per timma.
Ersättning vid larm varierar mellan 228,30 och 285,40 kronor per timma. 

 
Vid frågor, hör av dig till Mattias Norling telefon; 010-219 30 00 eller via e-post; mattias.norling@rvast.se

 

Produktion Cityweb