Anna-Maria Börjesson, KSC

Larmoperatör Anna-Maria

Yrke: Larmmottagare

Namn: Anna-Maria Börjesson

Bakgrund: Specialistundersköterska - akutsjukvård i hemmet

Hur ser ett vanligt arbetspass ut?

Jag svarar på trygghetslarmen när kunden larmar hemifrån sedan vidarebefordrar jag till patrullerna och hemtjänstgrupperna. Mycket handlar om att svara i telefon och vi, mina kollegor och jag, sitter som en spindel i nätet. Jag tar emot samtal och hanterar olika frågor.

Vi administrerar och hanterar automatlarmen när de ska blockeras eller läggas i provläge. Under kvällar och helger tar vi i Kommunsamordnings-centralen emot olika jourer. Ibland ringer det oroliga kommuninvånare, exempelvis vid stormar eller kraftiga åskoväder. Då får vi lugna dem, så mycket av arbetstiden är i telefonluren.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är att jag sitter som en spindel i nätet, olika funktioner. Kontakten med vårdtagarna, man känner att man gör nytta. Hjälper de som behöver.

Det är servicebiten som jag gillar. Ibland är det svårt men oftast går det att lösa.Det är kul att klura och utmanande att det inte är så enkelt alltid. Att försöka hitta lösningar på olika saker. Det gäller att vi får aktuell information från vår organisation.

När jag kan hjälpa någon utifrån min kompetens – specialistsjuksköterska, det känns värdefullt tycker jag!

Vem skulle du säga att detta passar/vilken typ av person?

Det får vara en människa som tycker om andra människor. Även om vi inte vårdar dem direkt så ska vi ta reda på hur de mår, hur de har det. Det är viktigt att vara stresstålig och tycka om människor. Att ha en bra telefonröst. Man får inte vara rädd för teknik. Även om de gapar och skriker i telefonen så kan vi inte bli arga på dem tillbaka, så det är bra att kunna behålla lugnet.

Hur arbetar du för att nå vår vision - ett tryggt samhälle för alla?

Vi finns till hands dygnet runt. Försöker ge den service man kan och hinner. Jag upplever att vi har fått bra redskap så vi kan hjälpa.

Senast publicerad:

Senast publicerad: