Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Uteserveringar - riktlinjer och rekommendationer

Fram på vårkanten börjar det bli dags att bygga upp uteserveringarna igen. Vi vill hjälpa er att komma ihåg säkerheten - brandsäkerheten för restaurangens gäster men också restaurangens grannar.

Varbergs och Falkenbergs kommuner har riktlinjer för uteserveringar som bland annat innehåller allmän information om brandsäkerheten.
Riktlinjer serveringar Varberg
Riktlinjer uteserveringar Varbergs innerstad
Riktlinjer_Uteserveringar_Falkenberg

Vi vill förtydliga vikten av framkomlighet och möjligheten att utrymma verksamheter eller bostäder ovanför uteserveringen. Dessa kan ha en alternativ utrymningsväg med hjälp av räddningstjänstens höjdfordon eller stegar. Detta gäller i centrala Varberg och Falkenberg.
PM framkomlighet uteserveringar

Uteserveringar får inte placeras så att framkomlighet begränsas eller så att brandposter i gatan täcks över.

Utrymningsmöjligheten från restaurangen får ej påverkas av uteserveringen. Uteserveringen ska ha samma eller bättre kapacitet för utrymning än restaurangen. En fristående uteservering ska även den ha bra möjligheter att utrymma från vid en nödsituation. I anslutning till uteserveringen ska det finnas släckutrustning.

Om ni använder gasol (exempelvis för terrassvärmare) kan det kräva tillstånd. Det är mängden gasol som avgör om det är tillståndspliktigt eller ej. Tillstånd söker du hos Räddningstjänsten Väst. Läs mer här.
Produktion Cityweb