Dags att höstsäkra hus och trädgård

Hösten är på intågande. Det är dags att ”höstsäkra” innan stormarna knackar på dörren. Det kan bland annat vara att plocka in trädgårdsmöbler, förankra studsmattan och se till att soptunnan inte blåser iväg.

När höstmörkret faller och regnet slår mot fönsterrutan kan det vara skönt att krypa upp i en fåtölj och kura skymning. Se till att du är förberedd för höstens stormar och oväder. Ha för vana att alltid kolla till tak och hängrännor under hösten. Löv och annat skräp täpper gärna till, så rensa hängrännor innan frosten slår till.

Inför befarad storm

Ta in eller surra fast lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger. Till exempel studsmattor, cyklar, krukor, lyktor, soptunnor och andra föremål som kan blåsa iväg och ställa till skada.

Se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner.

Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annan lös egendom kring hus, lösa takpannor och så vidare. Se över förtöjningar på båtar så att de inte slits loss. Rensa brunnar, lövsilar och hängrännor från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.

Ladda mobiltelefonen så är du förberedd om strömmen skulle gå och stanna om möjligt inomhus under en storm för att inte riskera att bli skadad av kringblåsande föremål. Var försiktig och håll dig uppdaterad via internet, radio och TV.

Se fler tips för att stormsäkra hemma.

Via denna länk får du mer tips om hur du kan förbereda dig för översvämning.

Inför eventuellt strömavbrott

Ha gärna en ficklampa till hands och batteridriven radio. Har du ingen batteridriven radio kan bilradion vara ett alternativ. Andra bra saker att ha hemma vid strömavbrott är extra batterier, stearinljus, tändstickor, konserver, stormkök, fotogenvärmare eller annan extra värmekälla. Ladda mobil och bärbara datorer i förväg. Tappa upp vatten vid längre strömavbrott, innan trycket i ledningssystemen försvinner.

Använd reflexer

Det är viktigt att du har reflexer på dig när du går eller cyklar i mörker. Utan reflexer är du mycket svår att upptäcka, både i stan och på landsbygd. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Bär du reflex syns du på 125 meters håll i mörker för en bilförare. Jämför det med att du om du bär mörka kläder och ingen reflex syns på 20-30 meters håll.

På med reflexen det är en billig och effektiv livförsäkring! Syns du inte så finns du inte!
Läs mer om reflexer och cykla säkert i mörkret

Elda försiktigt i höstmörkret

Hösten är mörkrets och kylans tid, och därmed också brasornas och ljusens.
Levande ljus är väldigt mysigt, men inte helt ofarligt – man ska vara medveten om att kvarglömda ljus är en vanlig orsak till bostadsbränder.

 • Använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande.
 • Dekorera din ljusstake med icke brännbart material, till exempel sand, sten, glas eller snäckor.
 • Se till att ljusen står stadigt.
 • Inte ställa ljusen för nära gardiner eller på tv:n.
 • Aldrig placera många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat.
 • Aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.
 • En bra regel är att den som tänder ljusen även ansvarar för att släcka dem.

Dags för höstmys framför brasan?

Under denna årstid är det många som höjer både värmen och mysfaktorn med en braskamin. Tänk då på att elda på rätt sätt för att undvika överhettning och risk för brand, bland annat genom att alltid använda torr ved och inte elda mer ved än vad din kamin kan hantera. Askan samlar du förstås upp i ett obrännbart kärl, exempelvis en metallhink.

Nedan finns några punkter med tips och råd hur du eldar säkrare i din braskamin:

 • Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.
 • Använd torr ved. Då bildas mindre tjära i skorstenen och soteld uppstår inte lika lätt.
 • Elda inte för hårt, max tre kilo ved per timme, annars riskerar du överhettning.
 • Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.
 • Förvara askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock.
 • Se till att eldstaden sotas och brandskydds kontrolleras regelbundet.
 • Ha fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.

Senast publicerad:

Läs mer

Väder, vind och vatten påverkar stora delar av samhället. Se länk för diverse tips på hur man kan förbereda sig för olika väderlekar.

Senast publicerad: