Brandfarliga varor i hemmet
Även om du hanterar en liten mängd brandfarliga varor i din hemmiljö är det viktigt att du förvarar dem rätt!
Torrkokning och självantändning av fett och oljor är vanliga orsaker, detta förlopp kan gå riktigt fort. Om det tar eld i en kastrull med olja eller fett i, släck aldrig med vatten. Branden får då ett explosionsartat förlopp. Kväv istället elden med ett grytlock eller en bakplåt.
Tips för att undvika köksbränder
- Gå aldrig från spisen med kokande kastrull eller stekpanna med olja eller fett på plattan!
- Om du låter en platta stå påslagen kan matfettet ifrån fläkten smälta och droppa ner på den heta plattan. Fett och olja som blir het tar lätt eld. Rengör därför fettfiltret på köksfläkten regelbundet!
- Det finns bra hjälpmedel för köket, bland annat spisvarnare som känner av värme och bryter strömmen till spisen samt ger signal.
- En timer kan vara bra att koppla in på vissa typer av elutrustning, exempelvis kaffebryggare och strykjärn.
- Frosta av frys – is belastar kompressorn i onödan.
- Damm bakom kyl och frys gör att kompressorer lätt blir överhettade, dammsug därför kyl och frys regelbundet.
Relaterade länkar
Här hittar du råd och tips på hur du ska förvara brandfarliga varor säkert hemma.
Brandfarliga vätskor i hem och fritidsmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Gasol för hem och fritidsmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast publicerad: