Individanpassat brandskydd

Alla har rätt till ett tryggt hem – men vissa kan behöva extra stöd för att skydda sig mot brand. Individanpassat brandskydd handlar om att anpassa brandsäkerheten utifrån varje persons behov, oavsett om det gäller ålder, funktionsnedsättning eller andra utmaningar. Här får du tips och råd för att skapa en säkrare vardag för alla.

Seniorer är en viktig målgrupp för oss eftersom de löper större risk att drabbas allvarligt vid en brand. Även om det inte brinner oftare hos äldre, kan det vara svårare att upptäcka branden i tid, agera snabbt eller ta sig i säkerhet. Förmågan att släcka en brand eller utrymma kan minska med åldern, vilket gör att risken för allvarliga konsekvenser ökar. Därför är det extra viktigt att ha rätt brandskydd och förebyggande åtgärder på plats.

Hur skyddar vi riskutsatta mot brand?

För de flesta är brandvarnare, brandfilt och en handbrandsläckare ett bra grundskydd, men inte för alla. Ibland kan brandskyddet behöva anpassas efter den boendes behov.

Exempel på behovsanpassade hjälpmedel som ökar brandskyddet:

  • Normalt rekommenderar vi att ha en 6-kilos pulversläckare hemma, men om den är för tung kan du istället ha flera mindre pulversläckare. Placera brandsläckaren på ett ställe där du lätt når den, om du har två släckare hemma kan du ha den ena i närheten av sovrummet och den andra i anslutning till köket.
  • Spisvakt som bryter strömmen till spisen om värmen blir för hög.
  • Hörselhjälpmedel för att kunna uppfatta brandvarnaren, till exempel med blinkande lampor eller dosa som vibrerar vid larm.
  • Brandvarnare som kopplats till trygghetslarm.
  • Svårantändliga textilier eller rökförkläden.
  • Anpassning av bostaden för att exempelvis underlätta vid utrymning.
  • Det är lätt hänt att glömma bort att släcka levande ljus. Ännu större är risken att ljusen antänder kläder, gardiner eller annat i närheten. Ta bort stearinljusen och ersätt dem med batteriljus.

Senast publicerad:

Alla kan falla, men majoriteten som drabbas av en fallolycka är 65 år eller äldre. Risken att falla ökar med stigande ålder. Bland annat på grund av svagare muskler, försämrad balans, nedsatt syn eller på grund av sjukdom. Andra faktorer som kan öka risken för fall är till exempel vissa läkemedel, undernäring eller faktorer i miljön som till exempel dålig belysning, lösa mattor eller hala golv.

Senast publicerad: