Brandskydd i din bostad

För att snabbt upptäcka en brand i hemmet och sedan kunna släcka den på ett säkert sätt är det bra att ha rätt utrustning hemma. Vi rekommenderar att alla har brandvarnare, brandfilt och pulversläckare i sitt hem.

Brandvarnare

Årligen dör cirka hundra personer i bränder runt om i Sverige, flera av dessa hade sannolikt överlevt om det funnits en fungerande brandvarnare.

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig. Du bör ha minst en i din bostad, placerad i taket i hallen/rummet utanför sovrummet, minst 50 cm från väggen. Bor du i villa med flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan.

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:

  • en gång i månaden
  • när du satt upp en ny
  • när du bytt batteri
  • när du varit bortrest en längre tid
  • när du gjort rent den

Byt batteri en gång per år! En bra minnesregel är att byta batteriet vid advent.

Läs mer på MSB.se Länk till annan webbplats.

Brandsläckare

Alla bränder startar som små, de kan i regel släckas enkelt. Däremot kan den ta sig fort och växa till en stor brand snabbt.

Små bränder kan oftast släckas med vatten eller kvävning med till exempel filt eller matta. Men elden kan ta sig fort, och det blir svårt att komma nära det som brinner. Pulversläckaren är då ett mycket bra hjälpmedel. Den är lätt att använda, den är effektiv och kräver lite underhåll.

Vi rekommenderar att man har en sexkilos pulversläckare i sin lägenhet, villa och fritidshus. Det är viktigt att släckaren är certifierad av SIS eller annat certifieringsorgan.

Varför pulversläckare?

Med en sexkilos pulversläckare har även ovana personer goda förutsättningar att släcka de bränder som kan uppstå i ett hem. Den släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare och har en oöverträffad släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek. Visst kan den smutsa ner, men smutsigt blir det även när det brinner. Det gäller därför att släcka så fort som möjligt och då är pulver bäst. Saneringen efteråt är ju ett litet problem i sammanhanget!

Så här använder du en brandsläckare:

1. Dra ur säkringen. Lossa slangen.

2. Rikta munstycket mot det som brinner. Sikta
långt ner, inte mot toppen av lågorna.

3. Gå nära branden och huka dig ner.

4. Tryck in handtaget.

5. Rör dig runt branden så att du kommer åt ordentligt.

OBS! Man kan bara använda en brandsläckare en gång. Sedan måste den omedelbart lämnas in för översyn och påfyllning, även om man bara sprutat lite.

Läs mer på MSB.se Länk till annan webbplats.

Brandfilt

En brandfilt är en enkel och billig investering för brandskydd i hemmet, med den kan du kväva en mindre brand - i kläder eller på spisen.

Med en brandfilt kan du släcka mindre bränder, till exempel brand i kläder, kokkärl eller om en ljusstake har vällt omkull.

Brandfilten fungerar bra till att släcka bränder som uppstår på plana ytor. En brandfilt är också ett bra redskap till att släcka bränder på spisen som uppstår i en kastrull eller stekpanna.

Kväv branden med brandfilten

Brandfilten kväver elden. Tänk på att inte kasta filten på branden. Lägg den bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Förvara gärna brandfilten så att du lätt kommer åt den. Till exempel i hallen eller i köket.

En filt i naturmaterial funkar också

Det finns speciella brandfiltar, men även vanliga filtar kan användas för att kväva en brand. Tänk på att aldrig använda fleece eller något annat konstmaterial.

Läs mer på MSB.se Länk till annan webbplats.

Senast publicerad:

Senast publicerad: