Cykla säkert

Cyklar du och barnen varje dag till jobbet och skolan? Att cykla har blivit allt mer populärt både som motionsform och som ett sätt att transportera sig. Cykeln är ett utmärkt alternativ till bilen för kortare resor, som gynnar både hälsan, plånboken och vår miljö.

När vi är fler som cyklar är det viktigt att tänka på säkerheten och att visa hänsyn mot varandra. Enligt lag måste en cykel alltid ha ringklocka och bromsar. Dessutom är det viktigt att tänka på att det under mörker krävs både belysning och reflexer. Då ska en cykel ha följande:

  • en röd lykta baktill
  • vit eller gul strålkastare fram
  • röd reflex baktill, en vit reflex fram samt vit eller orangegul reflex åt sidan

Viktigt att komma ihåg är att cykel är ett fordon. Därför gäller förbudsskyltar både för cyklister och andra fordon. Om en gata är enkelriktad så är den enkelriktad för både bilar och cyklar.

Cykelhjälm - en billig livförsäkring

Lagen säger att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. En bra rekommendation är dock att alla som cyklar använder hjälm. Om du råkar ut för en cykelolycka får ditt huvud ofta ta värsta smällen. Har du inte hjälm kan skadorna bli allvarliga. Att använda cykelhjälm är ett enkelt och billigt sätt att undvika skador.

Hur du ska cykla

Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den och du ska cykla på höger sida av körbanan. Du får dock cykla på körbanan när det är lämpligare med tanke på färdmålet. Angående att skjutsa någon på cykeln är det tillåtet, men då ska cykeln vara utrustad med lämpliga säten och skydd mot hjulekrarna.

På Transportstyrelsen hemsida kan du läsa om fler regler för cykel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och trafikregler för dig som cyklar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad: