Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Din krisberedskap

Någon gång händer det - frågan är bara när...

Vi vet inte när, men någon gång drar den värsta stormen på 100 eller 500 år in. Kanske drabbas vi ett sabotage som slår ut stora delar elnätet under lång tid på ett sätt som vi aldrig varit med om tidigare. Vi vet inte exakt vad som kommer hända eller när. Därför är det är viktigt att vara förberedd!


När något sådant här händer kommer kommunen och samhällets resurser arbeta för att kunna hjälpa så många som möjligt men för att få ut rätt hjälp måste de först skapa sig en bild av hur omfattande händelsen är och vilka som är värst drabbade. De allra flesta kommer därför att behöva klara sig själva en tid  vid en samhällskris. Samhällets resurser måste prioriteras till de mest utsatta.


Vatten, värme, mat och kommunikation är de fyra viktigaste basbehoven. Det är utifrån dessa du kan förbereda dig.


  • Vatten – se till att ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Har du plats i frysen kan du förvara nedfryst vatten där eller se till att alltid ha lite flaskvatten hemma.Våtservetter är bra för att kunna sköta hygienen utan vatten.

  • Värme – skaffa en alternativ värmekälla eller se till att varma kläder, sovsäck och liggunderlag hemma. Värmeljus, tändstickor och ficklampa med batterier är också bra att alltid ha hemma.

  • Mat – se till att ha ett lager med mat med lång hållbarhet hemma och som kan ätas utan eller med enkel tillagning. Ett campingkök med tillhörande bränsle är bra att ha hemma för att kunna värma och laga enkel mat.

  • Kommunikation – Se till att du kan ta del av viktig samhällsinformation genom att ha en batteridriven radio med extra batterier hemma. Glöm inte bort att du kan lyssna på bilradion om du inte har någon annan radio till hands. Skriv ner viktiga telefonnummer till anhöriga med flera på en papperslapp.

Förbered dig ytterligare och hjälp dina nära och kära genom att titta på filmerna nedan! 


Hemberedskap - vatten


Hemberedskap - värme


Hemberedskap - mat


Hemberedskap - kommunikation


Läs mer på DinSäkerhet.se


Egen krisberedskap
MSB har gjort en checklista med saker som är bra att ha hemma för sin egen krisberedskap. Ta en titt och se hur du kan förbereda dig. 
​Checklista 
Produktion Cityweb