Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Båt- och ytlivräddningsövning

Att manövrera en båt och rädda nödställda personer i vatten är två av många saker som våra brandmän i beredskap ska kunna. Under måndagskvällen övade beredskapsavdelningen i Tvååker just dessa färdigheter och allt gick väl, ”Rune” räddades och togs i land.


Humsjön utanför Dagsås är inramad av en härlig grönska, fåglarna kvittrar och sjön ligger spegelblank. En till synes vacker idyll. I fem minuter.. Sen kommer regnet.. Och myggen.. Och strax därpå anländer brandmännen från Tvååker för att öva. Båten lossas och läggs i vattnet. Stefan och Gunnar får reda på övningens förutsättningar. Syftet med kvällens övning är att manövrera båten, sköta radiokommunikation och genomföra en ytlivräddning.
- Det är en enkel övning men det är alltid nyttigt att känna på grejerna, säger Hans Andersson, stationsansvarig i Tvååker. Nu kommer sommaren och vattenrelaterade larm förekommer oftare nu när det är bad- och båtsäsong.

 


Säkerheten i och kring vatten är viktigt. Lämna inte barnen utan uppsikt, använd flytväst, lär dig hur du kan hjälpa en nödställd person i vatten.. Det finns många tips som kan vara bra att känna till. På sidan dinsakerhet.se finns bra bad- och vattentips nu inför sommaren.


Övningens moment prickades av en efter en av styrkeledaren Henrik som stod i land och var "motpart" i radiokommunikationen. Ytlivräddningen gick bra, markören ”Rune” blev väl omhändertagen av Stefan och Gunnar, kom i land och återhämtade sig väl. Och tur är väl det, för nästa vecka är det dags för nästa lag från Tvååker att öva och då får dockan ”Rune” hoppa i plurret igen.

Produktion Cityweb