Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Ett dygn som brandman

Jens som till vardags arbetar som brandman i vårt Team för särskilda insatser, TSI, har skrivit om två pass som han arbetat i sommar. Han har skrivit om ett dagpass och ett nattpass för att skildra hela dygnet. Här får ni en inblick i en brandmans vardag i text och bild, varsågoda!

 

Dagpass


07:30

Samling med tjänstgörande skift för att kolla igenom dagens bemanning och de funktioner vi har under dagens pass. Vi jobbar efter standardrutiner vilket innebär att den som kör vår släckbil 3010 har vissa saker han/hon ska göra på rutin vid olika typer av insatser. Det kan vara att koppla rökdykarslangen vid en rökdykning eller vara säkerhetsman vid en trafikolycka. Inledningsvis vid en olycka har alla fast bestämda roller.


En del i morgonsamlingen är att reda ut vem  som har ”kaffet”. Dennes funktion under passet är att ta hand om kaffe, tvätt och disk. En arbetsuppgift som rullar på alla i skiftet. Vi delar även ut dagens arbete på morgonsamlingen. Dagens arbete är storstädning som görs varje helg. Under morgonsamlingen pratar vi också om dagens övning och fys. 


08:00

Städning på schemat! Alla brandbilar tvättas i tvätthallen. Vagnhallsgolvet städas. Golvet vid larmkläder, tvättstugan, gymmet och alla verkstäder städas. Mitt i städningen ljuder signalen… Men det är inget larm. Det är Morgan som är kaffeansvarig som har ordnat frukost till alla. Helg innebär lite godare lyxfrukost som vi dagen till ära kan avnjuta ute i solen!
Efter frukosten fortsätter vi med städningen. Blir klara vid lunch, äter och sedan är det dags för övning.

 

Vagnhallen töms på bilar och städas.


13:15

Dagens övning är handhavande med en av våra två skärsläckare som vi har i förbundet. En är placerad på beredskapsstationen i Värö och den andra är en mobil enhet som för tillfället är bemannad dagtid av vårt Team för särskilda insatser, TSI. I TSI har jag har min anställning men vi går alla in i de andra teamen över sommarperioden för att täcka vid semestrar.

 

Övning med skärsläckaren.


Skärsläckaren är ett verktyg för att kunna släcka bränder i lokaler utifrån på ett säkert sätt. Den fungerar enkelt förklarat som en högtryckstvätt som kan skära genom väggar och material och spruta in en mycket fin vattendimma och på så vis kyla eller släcka bränder och brandgaser. Ett mycket bra verktyg i vår stora verktygslåda.


Övningen är en lättare övning men samtlig personal är genomsvett! Våra brandkläder skyddar bra mot värmen vid bränder men inte mot det underbara sommarvädret som råder. Viktigt att fylla på med vätska!


16:00

Morgan har planerat fys för teamet som jobbar. Det blir löpning vid Vallarna i Falkenbergs som uppvärming. Slingan är 600 meter vilket gör att vi klarar anspänningstiden om 90 sekunder – bilen är inom räckhåll!

 

Uppvärmning!

 

Efter ett par kilometers löpning står crossfit på menyn. Vi hittar som tur är lite skugga att köra detta i. Morgan förklara för alla och sedan kör vi igång.

 

Morgan körde corssfit med teamet.


Efter fysen kör vi en runda, bland annat ner till stranden och där träffar vi en del barnfamiljer och barnen vill gärna titta på vår brandbil. Det får de till deras stora förtjusning naturligtvis göra. Semestern är gjord för några killar!


17:30

Dags för oss att lämna över till teamet som ska jobba natt. Vi kör en överlämning och sedan är det hemgång.

 

Nattpass


När man jobbar nattpass en söndag börjar man redan klockan 12:00. Vi hinner knappt komma till stationen innan första larmet går, en eventuell drunkning.


Jag sitter och har överlämning med avgående arbetsledare när larmet går. Jag åker på larmet och min kollega får åka hem till familjen. På station klär sig två brandmän i våt- och torrdräkt och vi beger oss mot platsen med släckbil 3010.


Det blir ett så kallat "stort larm" vilket innebär att brandmän i beredskap (deltidsbrandmän) är på väg in till station. Vid ett drunkningslarm larmas även Halmstad och deras dykenhet. Vi utför ytlivräddning och Halmstad dyker – de går alltså under ytan.

 

På väg på larm...


Tankarna snurrar i huvudet. SOS går ut med ”totalinfo” på vägen dit och vi får reda på att polisen är på plats. Ett litet barn är borta sedan en timme tillbaka. När vi anländer till platsen möter polisen upp och vi tar ett gemensamt beslut om att skicka ner tre brandmän för att börja leta. Polisen har foto och en beskrivning av pojken.


Jag rapporterar till SOS att vi är framme och vad vi gör initialt. Meddelar även SOS att jag vill att brandmännen i beredskap på stationen ska komma med båten.


Precis när jag börjar prata med polisen om en eventuell skallgångkedja med badgäster så hör jag att någon ropar på radion:
 – Barnet är återfunnet!


Ett skönt meddelande. Både jag och polisen gör tummen upp! Lyckliga slut gillar vi!


Tillbaka på station är det samling om nattpasset. Dagen är lite speciell då Falkenbergs FF möter AIK. Vår Tib och insatschef har varit på möte med polis och arrangörer. Det väntas 1 500 gästande AIK-supportrar. Vi åker till IP för att vara på plats händer något. Det blir en lugn match, vi är ambulansen behjälpliga då det är ett par stycken som svimmar då de blir överhettade av sommarvädret.


Övningsdags

Tillbaka på station är det dags för övning. I dag ska vi öva kall rökdykning. Jag har lagt upp en hinderbana där brandmännen ska följa ett snöre och på vägen lösa lite problem. Brandmännen har larmställ och rökskydd som är täckt så de ser ingenting. De ska montera ihop bult och mutter, bära med sig en docka som väger 75 kilo, koppla ihop brandslangar samt byta radiokanal.

 

Lite pyssel med bult och mutter.


Det är viktigt att vi kan vår utrustning utan och innan, även när vi inte kan se. När vi rökdyker är det ofta varmt, dålig sikt och en hård press då vi letar efter människor som kan vara inne i ett hus som brinner. Då måste allt fungera!

 

Teamet löser övningen bra! Snöret ställde till det lite för några av brandmännen som trasslade in sig, men det var inte värre än att vi kunde skratta lite åt det! 


Efter övningen är det dags för fys. Dagens fys blir i gymmet på brandstationen och sedan håller vi middagsrast.


Precis efter att vi ätit vår mat går larmet som denna gång är bärhjälp. En äldre person har ramlat och kommer inte upp. Vi åker ut och hjälper personen som tack och lov inte har skadat sig. Personen vi hjälper är mycket tacksam för de ”starka pojkarna hos brandkåren”. Anders, en kollega, blir mycket nöjd över att bli kallad pojk!


Vid halv tolv på natten tänds lamporna igen – larm, brand i byggnad. Det visar sig vara en diskmaskin som har börjat brinna men de som bor där har redan släckt den själva. Ett mycket bra och rådigt ingripande. Vår åtgärd blir bara att koppla ur strömkabeln och vädra ur lägenheten från röklukt. De boende kan stanna kvar och sova hemma. Vi pratar med dem en stund, de är lite skärrade.


Tillbaka på station blir det en kall dusch och sedan sängen. Sömnen blir inte avbruten denna natt!


På morgonen går vi upp 06:00. Vi har vissa arbetsuppgifter som ska göras och sedan äter vi lite frukost. Nästa team anländer och byter av oss 07:30.

 

Solen steker redan och jag längtar hem till poolen och få bada med sonen!

 

Detta var en sammanfattning av ett dygn som brandman. En av de bästa sakerna med jobbet är att den ena dagen aldrig är den andra lik!
Ta hand om er därute! /Tf styrkeledare Jens

Produktion Cityweb