Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Lyckad jullovsaktivitet

I går eftermiddag genomförde vi en jullovsaktivitet för ungdomar mellan 12 och 15 år. Aktiviteten bestod av brandskyddsutbildning blandat med praktiska moment och tävlingar. Målet – att stärka den enskilde och lära dem vad och hur de ska göra om det skulle börja brinna. 


Några viskningar och lite fnissande hördes från lektionssalen när vi väntade på att klockan skulle bli dags att köra igång. Ett tiotal förväntansfulla ungdomar hade anmält sig till jullovsaktiviteten.

- Ett av Räddningstjänsten Västs mål är att stärka den enskildes förmåga att förebygga och hantera en oönskad händelse. Vi håller utbildningar för vuxna men har inte gjort det för barn och ungdomar – tills nu, berättar Jens Sentow Nielsen, arbetsledare vid räddningstjänsten. 


Jens berättade för deltagarna vad de ska tänka på om det skulle börja brinna – stänga dörren till rummet där det brinner, krypa under röken, varna andra, larma och om möjligt göra ett första försök att släcka med exempelvis en handbrandsläckare eller brandfilt. 


Deltagarna fick också veta mer om och prova på att göra hjärt- och lungräddning på en docka. 

- Jag tycker det är viktigt att lära dem dessa kunskaper, det kan börja brinna när de är hemma själva, någon kan få ett hjärtstopp på bussen eller på stan. Genom att någon gör något behöver inte en liten brand bli stor och i de fall någon gör HLR vid hjärtstopp handlar det om liv eller död, berättar Jens. 


Efter teoripasset var det dags för fika och tipspromenad. Tio frågor plus en skiljefråga skulle besvaras. Att deltagarna hade lyssnat uppmärksamt och tagit till sig budskapet under teorin syntes tydligt i tipspromenadens resultat vilket var högt för samtliga. 


De som ville fick sedan prova att släcka brand i kläder på en docka med en brandfilt och släcka en (mindre) eld med en skumsläckare. 


Dagen avslutades med en prisutdelning där alla fick priser. 


Tack alla ni som kom och var med oss under eftermiddagen! Vi kikar redan nu på att eventuellt göra en liknande aktivitet under något lov i vår. 

- Det här var jätteroligt, de var nyfikna och ville lära sig det märktes tydligt, avslutar Jens med ett stort leende. 
Produktion Cityweb