Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Ett dygn med räddningsteamet

Jens Nielsen arbetar hos oss som arbetsledare för ett räddningsteam. Han har skrivit lite text och tagit en del bilder så att vi får följa honom och brandmännen under ett dygn. Trevlig läsning! 

07:05
Jag kommer till jobbet 07:05. Dygnspasset börjar 07:30 och pågår till 07:30 dagen efter. Trygghetsteamets bilar är parkerade efter nattens arbete och jag hinner hälsa på dem, byta några ord och önska några av kollegorna en god dag. 

07:20
Byter om och tar på mig arbetskläderna det är dags för skiftbyte. Vid bytet så lämnar vi arbetsledare över till varandra. Det kan vara saker som ska göras, akut information eller andra saker som är ”bra att veta”. 

07:35
Efter överlämning är de dags för uppstartsmöte. I dag arbetar jag tillsammans med Josefin, Magnus, och Andreas. Vi går igenom passet som vi har framför oss, bland annat information om avstängda gator och vilka arbetsuppgifter som ska göras. Just i dag fastnar vi lite framför tv:n och rapporteringen om händelserna i Turkiet. 

Mötet tar en stund för det pågående evenemanget Wheels and Wings gör att färdvägarna vid larm i centrala Falkenberg är något annorlunda. Vi har fått kartor och information från arrangörerna. 

Varje pass har respektive brandman en position i släckbilen. Den positionen bestämmer oftast vilken roll man har på olika typer av larm, varje position har en roll. Efter mötet ser vi över den personliga skyddsutrustningen. Allt måste fungera vid larm. Jag som arbetsledare kollar, utöver min personliga utrustning, även gps, navigatorn och radion så att de fungerar som de ska. Brandmännen går igenom samtliga fordon. 

08:30
Efter morgonrutinerna på stationen åker vi för att handla. Mat är viktigt, särskilt när vi jobbar 24 timmar. Man vet aldrig när man får tillfälle att äta, larmet kan gå mitt i lunchen. I dag har jag planerat menyn. Magarna börjar redan kurra på Josefin och Peter. 

09:00
Lördag innebär städning på räddningsstationen. Vagnhallen ska sopas och spolas så alla fordon körs ut på gården. 

10:00
Städningen delas upp och jag tar städningen i gymmet. Stereon hjälper mig att vara effektiv, just i dag spelas det lite Kim Larsen i takt till dammsugaren. 

10:30
Under sommaren delas ”sommarjobb” ut till teamen. Bilar ska vaxas och fönster ska putsas. 

13:40
Mitt i arbetet på station tänds lamporna och dörrarna öppnas, en signal som känns igen ljuder i lokalerna och sökaren vibrerar i fickan - det är ett automatiskt brandlarm från ett äldreboende. När vi kommer fram får vi möte av personal som meddelar att en ljusstake börjat brinna. De har själva släckt ljuset och visar oss till rummet. Vi kontrollerar att allt är okej och återställer larmet tillsammans med personal på plats. Ingen annan åtgärd från vårt håll.
 
När vi åker tillbaka till stationen börjar det regna och vi funderar på hur kvällens cruising under Wheels and Wings kommer att bli. 


Parkerade bilar efter nattens arbete och en tom vagnhall vid lördagsstädning. 

15:00
Efter en kopp kaffe är det dags för övning. Respektive brandman har fått till uppgift att hålla i en övning som tar 20-40 minuter att genomföra. 
Josefin gömmer tre rökskydd (våra masker som vi har när vi rökdyker) i ett mörkt rum och hon har dessutom demonterat dem. Vi får instruktionen att hitta alla delar och montera dessa med förbundna ögon. Det är viktigt att vi känner till våra utrustning, vi måste kunna den i mörker och med hög puls. 

Efter Josefin så är det Andreas tur att hålla sin övning. Vi får ett övningslarm om en person med hjärtstopp. Vi gör HLR, hjärt- och lungräddning, och övar med vår defibrillator. 

16:30
Mitt i övningen får vi ett larm igen, en trafikolycka på motorvägen, flera fordon inblandade. Vi åker på detta larm med vår släckbil 3010 och vår tankbil 3140. Vi tar med tankbilen för att ha som buffertfordon och kunna blockera trafiken så vi kan jobba säkert på vägen. Initialt stänger vi av motorvägen helt och hållet. Ambulansen behöver inte ta med några patienter då de är oskadda, tack och lov. Vi håller vägen helt stängd i 25 minuter. Det uppstår långa köer i väntan på bärgare. Tillsammans med polisen tar jag beslut om att öppna upp en fil. Bägaren har mycket att göra och dröjer ytterligare 20 minuter. När vi har sopat vägbanan och bilen är bärgad släpper vi på trafiken och vänder hem till stationen igen. 


"Sommarjobb" - vaxning av bil! Städning, övning och trafikolycka. 

18:00
Som på beställning inför ”cruisingen” på W&W så klarnar det upp.
Jag som står för menyn tänder grillen och sätter dem andra i arbete i köket. Det serveras potatissallad, kyckling och bruschetta. 

20:30
Vi parkerar på torget i Falkenberg. Vi hinner inte kliva ur brandbilen innan vi får första frågan. Det handlar om en bil som stått parkerad i en timme, enligt uppgiftslämnaren, och i bilen finns en hund. Vi går dit och kollar. Hunden ser inte påverkad ut men jag ringer till polisen och meddelar detta. De skickar en patrull som ska kontakta ägaren. Jag hör inte mer om saken så det har med största sannolikhet gått bra. 

Under kvällen träffar vi mycket folk och får många frågor. Några av frågorna är; ”vad krävs det för att bli brandman?” ”är ni många tjejer?” ”är det inte läskigt?” 

Men framför allt har vi en bra dialog med alla besökare, något som både vi och dem uppskattar. Vid 22-tiden gör vi ett besök på en restaurang/bar. Vi kollar nödutrymning samt släckutrustning, ett bra besök där vi inte hittar några brister!

23:30
Tillbaka på stationen pratar vi lite med personal i Trygghetsteamet som ska ut och jobba i natt. Jag bäddar i mitt logement och släcker lampan. Klockan ringer 05:45 och då är det dags för en ny dag! 

05:45 
Klockan ringer och vi stiger upp. Logementen ställs iordning för nästa team. Tvätten sorteras och vi får i oss lite frukost och kaffe. 

07:15 
Nästa team börjar trilla in på stationen. Jag tar en överlämning med pågående arbetsledare och önskar dem en bra dag. Har börjat sakna familjen lite, snart ska jag krama om barnen! 


Produktion Cityweb