Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

En insats med bra slut 

Dagen efter det rådiga ingripandet har undersköterskorna lite svårt att förstå intresset av deras agerande – det var en helt naturlig handling. Naturligt eller ej, ingripandet visar att tid är liv. Att snabbt bryta ett händelseförlopp påverkar utgången av händelsen markant. 

Det var vid 19-tiden på tisdagskvällen som undersköterskorna åkte på ett trygghetslarm. 
- När vi kom fram och öppnade dörren så var det inte som vi förväntade oss, berättar Susanne, en av undersköterskorna. Lägenheten var alldeles rökfylld! 
- Vi öppnade dörren och när vi såg röken stängde vi dörren snabbt och gjorde en snabb överläggning om vad och hur vi skulle göra, stämmer Anna, undersköterska, in. 

Räddningstjänsten larmades på ett automatiskt brandlarm sedan röken aktiverat en rökdeckare ute i trapphuset. 

Riskbedömningen och överläggningen som Susanne och Anna gjorde resulterade i att de tog ett djupt andetag och gick in i lägenheten för att se vad det var hade hänt. Det var en bricka som låg på spisen som börjat smälta på den varma plattan. De fick bort brickan och stängt av plattan. En balkongdörr öppnades för att vädra ut röken. Ett nytt andetag ute i den friska luften i trapphuset och sedan fick de ut personen som bodde i lägenheten. 
- Det var bara handling som fanns i huvudet, berättar Anna. 
Strax efter att de fått ut personen kom hemtjänsten till platsen och sedan räddningstjänsten. 

- Susanne och Anna har verkligen gjort ett kanonjobb, det är sällan vi kommer till ett dukat bord, berättar Jens Nielsen, arbetsledare vid Räddningstjänsten Väst. 
- För oss är det helt naturligt, vi vill ju hjälpa människor, säger Anna. 

Det har nu gått ett par timmar sedan det rådiga ingripandet och många tankar har snurrat i huvudet hos undersköterskorna. 
- Visst har jag funderat på om det varit värre, min säkerhet och så. Men nu vet jag också att jag tänker rätt, säger Anna. 
- Det är så skönt att det gick så bra, avslutar Susanne. Det kunde blivit en betydligt värre utgång av det hela. 

Händelsen visar också på ett gott samarbete och att det gör skillnad. 
- Resultatet för den drabbade blir bättre om alla våra enheter arbetar tillsammans. Med många små enheter är vi spridda över kommunerna och kan vara på plats tidigare för att bryta händelseförloppet, avslutar Jens. 

Undersköterskorna som arbetar i Trygghetsteamen i Räddningstjänsten Väst åker sedan en tid tillbaka som så kallade första insatspersoner, Fip. Inför detta fick de utbildning för att hantera olika händelser, däribland brand, trafikolycka och sjukdomsfall. I utbildningen betonades vikten av att göra riskbedömning vid en händelse för den egna säkerheten får aldrig äventyras. 

Läs mer om undersköterskorna i rollen som första insatsperson här

Produktion Cityweb