Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Sommarskola för ensamkommande ungdomar 

Varbergs kommun håller sommarskola för ensamkommande ungdomar med syfte att lära dem om det svenska samhället, språket, kultur, normer och regler. Vi fick också möjlighet att träffa dem och berätta om brandskydd. 


Malin arbetar som brandman vid Räddningstjänsten Väst och i veckan träffade hon ensamkommande ungdomar på Peder Skrivare skola i Varberg för att berätta för dem vad räddningstjänsten gör men också för att lära dem om brandskydd. 


Malin berättar tydligt och sakligt någon mening och sedan pausar hon för att släppa in tolkarna så att de kan berätta vidare till åhörarna. En del av ungdomarna har varit i Sverige en tid och kan hjälplig svenska men det blir svårt att hänga med i sorlet från tolkarna och de andra åhörarna. Ett budskap som Malin trycker på är hur de ska agera om det börjar brinna; 

- Rädda, varna, larma, släck! Om du inte kan släcka elden, försök stänga in den, så som vi såg på filmen tidigare, berättar Malin. 


Informationstillfället på skolan följdes sedan av ett studiebesök på räddningsstationen i Varberg där ungdomarna fick en rundvandring på stationen och sedan prova på att släcka en eld med handbrandsläckare samt släcka brand i kläder med en brandfilt. 


När de varit hos oss på stationen har Malin Ljungberg, Jens Nielsen och Samir Mehmed också berättat för ungdomarna hur det är att arbeta som brandman. 


Sommarskolan innehåller förutom samhällsinformation och språkundervisning även simundervisning. På eftermiddagarna åker de buss till badet i Veddige och får intensivkurs i simning och vattenvett, däribland vattenlivräddning. Om ett par dagar kommer ungdomarna också att få träffa polisen för att höra hur de jobbar. 


Sommarskolan är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen i syfte att integrera ungdomarna i det svenska samhället. 

 

Produktion Cityweb