Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Höga temperaturer - vatten och skugga

Den långvariga värmen och torkan påverkar oss människor, djur och natur på olika sätt. Under onsdagen väntas återigen höga temperaturer då prognosen visar en bit över 30 grader. Tänk på att dricka mycket vatten och försök att finna skugga. Brandrisken är också extremt hög och det totala grill- och eldningsförbudet ligger kvar.
 
För äldre personer, kroniskt sjuka, barn och gravida kan värmen vara extra krävande. Försök att hålla dig sval och drick mycket. Våra undersköterskor erbjuder våra kunder vatten och ser efter hur de har det i värmen. Nedan finns lite tips på hur du kan göra värmen mer uthärdlig:
 

Ersätt vätskan du förlorar

Drick mer vatten än vanligt - vänta inte på törstkänsla! Undvik helst söta drycker, alkohol och vätskedrivande drycker som kaffe. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas.
 

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö och vädra nattetid när det är svalt. Försök att vistas på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.
 

Svalka kroppen

Välj löst sittande kläder i naturmaterial. Svalka dig då och då genom att ta en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och håll dig i skuggan så mycket som möjligt. Undvik ansträngande fysisk aktivitet under dygnets varmaste timmar.
 

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad. Får du besvär i samband med höga temperaturer bör du kontakta din vårdcentral eller ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
 
Tänk särskilt på de som är lite känsligare för värmen och påminn dem om att dricka vatten – och kom ihåg dig själv också!Produktion Cityweb