Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Skydda dig från bedrägerier

Bedrägeri finns i olika former. Ett som blir allt vanligare är de via telefon. Bedragaren försöker komma åt koder till banken eller ber dig identifiera dig med bank-id. Ibland kan bedragaren knacka på dörren och vilja komma in i ditt boende för något ärende. Genom att vara medveten om det och uppmärksam kan du undvika att råka illa ut.

Om någon ringer till dig och försöker få dig att lämna ut koder eller lösenord – gör det inte. Oavsett vad de säger. Att de är personliga hör till och de kan ha tagit reda på fakta om dig för att verka trovärdiga. De som knackar på dörren kan utge sig för att vara försäljare av något slag eller vilja se över din handbrandsläckare. 

Bedragarna brukar inrikta sig på äldre människor eller andra utsatta grupper. Hjälp gärna till att sprida denna informationen för att skapa uppmärksamhet kring problematiken.

Trygghetslarm och hembesök

Om vi från Räddningstjänsten Väst ska komma till dig för att installera exempelvis ett trygghetslarm hör vi av oss innan för att bestämma tidpunkt. Våra undersköterskor kommer inte oanmälda för detta.

Våra brandmän gör hembesök hos privatpersoner för att prata om trygghet i hemmiljö. De frågar bland annat om brandskydd i hemmet, om du testat din brandvarnare och om du har en brandfilt och/eller handbrandsläckare.

De som representerar Räddningstjänsten Väst bär våra profilkläder och kan legitimera sig. 

Polisen har bra tips på sin hemsida för hur du ska skydda dig mot bedrägerier, klicka här för att komma dit.


Var rädd om dig!
Produktion Cityweb