Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Frivilliga får möjligheten att hjälpa andra

Skulle du hjälpa en granne eller någon i närheten om du hade möjligheten? För många är det en självklarhet att hjälpa om någon behöver. Sedan två år tillbaka har vi Frivilliga insatspersoner i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Frivilliga som, om de har möjlighet, hjälper de som drabbats av en oönskad händelse.

De Frivilliga insatspersonerna bor på orter som det tar lite längre tid för räddningstjänsten att komma till. I skrivande stund finns det frivilliga på fem orter i våra kommuner och under 2019 arbetar vi vidare för att kunna involvera fler.

I dag träffade vi Inger och Bernt Arvidsson från Sibbarp Dagsås och Jan Barreflod från Glommen. Dessa tre är frivilliga och har gjort insatser för att hjälpa drabbade i sitt närområde. 
- Det är viktigt att kunna hjälpa sina grannar och medmänniskor, säger Inger.

Jan har varit på en brand och en trafikolycka. När Jan kom fram till branden var byggnaden redan övertänd men det fanns saker att göra ändå. Branden medförde att nyfikna kom till platsen och dessa försökte Jan få åt sidan med tanke på de räddningsfordon som var på ingång.

När Jan fick informationen om trafikolyckan åkte han direkt till platsen. Två bilar låg på taket och han förberedde sig för att de drabbade kunde vara mycket skadade. En person låg utanför den ena bilen och där blev Jan kvar. Han kollade andningen och satt sedan kvar hos personen och pratade och försökte skapa trygghet.

- Innan larmet har gått kan vi inte göra något. Vi kan göra skillnad först när vi kommer till platsen. I inledningsskedet, att tömma en handbrandsläckare, försöka samla information eller hålla någons hand det är stora och betydelsefulla insatser för den eller de som är drabbade, menar Jens Nielsen, verksamhetssamordnare vid Räddningstjänsten Väst.


Jan, Inger och Bernt är utbildade för att kunna agera och göra en första insats om något händer i deras närområde.

Bernt och Inger Arvidsson satt och spelade kort en kväll när de fick informations-sms på telefonen om en brand. De tittade på varandra, reste sig upp och med målmedvetna steg samlade de ihop tre handbrandsläckare och gick ut till bilen för att köra till branden.
- Det gick inte ens två minuter så var vi iväg, berättar Bernt. Jag visste var det låg så det var bara att köra.
- Först såg vi inte branden, man fick komma ganska nära för att se den, fyller Inger i.

Strax efter kom fler frivilliga och Bernt och en till tog sig upp till platsen med tre handbrandsläckare för att försöka dämpa branden som var fullt utvecklad. Inger stannade kvar nere vid vägen för att möta upp räddningstjänsten när de kom till platsen. Tillsammans gjorde de alla en föredömlig insats, frågade efter gasflaskor, försökte begränsa spridning och bromsade händelseförloppet.
- Det är fantastiskt roligt att höra detta, de har agerat helt rätt, berömmer Jens.

Det allra bästa skulle naturligtvis vara att ingen drabbades av en önskad händelse alls, men så länge ”om” finns är det tryggt att veta att det finns människor runt omkring oss som vet hur de ska agera vid en brand, trafikolycka, drunkning eller sjukdomsfall.

Ett stort tack till Jan, Inger och Bernt för era insatser! Och ett stort tack till alla er frivilliga som inte var nu men som också gjort insatser och som är med och bidrar till ett tryggare samhälle!

Här kan du läsa mer om Frivillig insatsperson.
Produktion Cityweb