Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Trygghetsteamen larmas på misstänkta hjärtstopp

Från och med måndagen den 15 januari utökas resurserna vid utalarmering vid misstänkta hjärtstopp i Varbergs och Falkenbergs kommuner.

Utökningen innebär att, förutom att SOS Alarm larmar ambulans och polis, även larmar Trygghetsteamen vid Räddningstjänst Väst i de båda kommunerna. Fördelen med att våra undersköterskor också larmas är att de ständigt är i rörelse runt om i kommunerna och att de kan vara snabbt på plats och inleda åtgärder. Undersköterskorna har redan både utbildning och utrustning för att snabbt kunna påbörja behandling.

I och med att Trygghetsteamen kompletterar övriga verksamheter ger detta en ökad tillgänglighet och möjlighet till tidiga insatser vid hjärtstopp. Tiden är avgörande för hur utgången blir för den drabbade.

- Det är bra och roligt att vi får göra detta. Vi är utbildade och vi kan det, berättar Viktoria Svensson, undersköterska i Trygghetsteam Söder. Möjligheten att kunna göra skillnad för någon som drabbas känns jättebra!

Ambulanssjukvården i Halland ansvarar för hälso- och sjukvården i länet och Räddningstjänst Väst samt SOS Alarm stödjer ambulanssjukvården i detta arbete.

Överlevnaden efter inträffat hjärtstopp har successivt ökat sedan sekelskiftet både vad gäller hjärtstopp utanför sjukhus och på sjukhus. Några faktorer som bidragit är att fler hjärt- och lungräddning påbörjas innan ambulans är på plats både av andra aktörer och av enskilda invånare. Vidare har vården på sjukhus förbättrats och fler personer kallar på ambulans redan vid förvarningssymptom.
Produktion Cityweb