Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Samverkan i Ullared som räddar liv!

Om något skulle hända i Ullared kan en väktare vara först på plats och påbörja släckning av en brand eller agera vid en trafikolycka. Sedan två år tillbaka samarbetar vi med Securitas i just Ullared för att öka tryggheten på orten. I höstas räddade de livet på en person inne på varuhuset Gekås, så att de gör nytta råder det ingen tvekan om!

Det var en dag i oktober som väktarna på Gekås fick ett larm från kassan och ovetandes om vad det gällde sprang de dit. Framme i kassan hamnade de i en situation som de sent kommer glömma. På golvet ligger en individ, en annan kund håller huvudet på den första. Första tanken för väktaren som kom dit var att placera personen i stabilt sidoläge. Plötsligt säger den andra att personen inte andas längre. Under tiden kommer fler väktare till platsen och de påbörjar hjärt- och lungräddning och kompressioner. En av väktarna larmar 112 och håller sedan kontakt med SOS-operatören hela tiden, under samtalet får de tips och coachning.
- Vi fick också rapport om var ambulansen befann sig och att de var på väg, berättar Johan som pratade med SOS.

När hjärtstartaren kom fram kopplade de upp den direkt.
- Det är enkelt och bra, den säger vad vi ska göra, berättar Thomas som var en av de som gjorde kompressioner.

Johan möter upp ambulansen och visar dem vägen fram till kassa 34. Samtidigt kommer räddningstjänsten till platsen. Ambulanspersonalen kopplar upp sin Lucas* och tar vid kompressionerna. Väktarna fortsätter vara ambulanspersonalen behjälpliga samtidigt som de stänger av ett par kassor för att få bort folk runtomkring.

- Händelsen berörde oss alla otroligt mycket. Det känns gott att ha gjort något för den drabbade, menar Johan.

Samspelet väktarna emellan fungerade jättebra, alla fann sina roller och det fanns att göra för de som var involverade. Sex väktare var med och arbetade under händelsen. I efterhand har de fått veta att personen som fick plötsligt hjärtstopp överlevde och är okej.
- Vi kan ge oss själva en klapp på axeln, det är inte varje dag man räddar ett liv, säger Thomas.
- Ja, det gick bra och det funkade så himla bra, vi höll oss lugna och arbetade professionellt med uppgiften. Vi är verkligen ett bra team på världens bästa arbetsplats, avslutar Sasha med ett stort leende.

I tre år har Securitas och Räddningstjänsten Väst haft ett samarbete för att öka tryggheten på orten för de som bor, verkar och visas där. Vår verksamhetsidé säger att vi tillsammans med andra ska skapa ett tryggare samhälle. Securitas väktare i Ullared arbetar för Gekås och finns där dygnet runt. Vi har utbildat väktarna för att kunna agera vid brand, trafikolycka, drunkning och sjukdomsfall och för att de ska kunna göra en första insats innan räddningstjänsten kommer till platsen.

Väktarna ersätter inget eller ingen utan är ett komplement för att kunna ge den eller de drabbade hjälp snabbare. När det handlar om ett plötsligt hjärtstopp som ovan vet vi att det är sekunder som avgör och här har sekunderna verklige

* Lucas är ett mekaniskt bröstkompressionssystem som ambulansen använder på hjärtstoppspatienter.


Johan, Thomas och Sasha är nöjda med insatsen och glada att
de kunde hjälpa till!

Produktion Cityweb