Nyheter

Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Många besökte SeniorVBG

Tisdagen den 1 oktober var det FN:s internationella dag för äldre. Det uppmärksammades av Varbergs kommun, polisen, Region Halland och Räddningstjänsten Väst genom eventet SeniorVBG. Ungefär 500 seniorer kom till Komedianten i Varberg för att prata trygghet och hälsa.

Inne på Komedianten var det många glada ansikten och mycket surr i luften – utställarna berättade om sina verksamheter och många frågor ställdes. Fokus låg på det förebyggande hälso- och trygghetsperspektivet. Det är aldrig för sent att stärka sin hälsa!

 - Något av det viktigaste vi var och en kan göra är att röra på oss (efter förmåga), ha bra matvanor och se till att umgås med andra, ingå i en social gemenskap, säger Karin Nilsson, samordnare för Trygg i Varberg*.

För besökarna var det fritt fram att strosa runt och prata med de olika utställarna, till exempel; Kultur för äldre, Aktiv senior, Boken kommer, Frivilligverksamheten, Anhörigstöd, Mötesplatser i Varberg, Språkcafé, Polisen, Region Halland lokal nämnd i Varberg (hälsa- och livsstilsundersökning), Hustomtarna/Bovärd, Trygghetsskapande teknik, Brandskydd i hemmet, Trygghetslarm med mera.

Förutom detta kunde man även gå på konsert och lyssna på sångerskan Negar Zarassi och pianisten Lowe Petterson, gå tipspromenad, smaka på nybakat bröd, fika och vinna på lotteri. Dagen avslutades med Nanne Hessle som föreläste om konsten att åldras. Detta i samarbete med Sensus.

-Det är ett jättetrevligt event och jag har fått bra information, säger Lisbeth Karlsson som besökte SeniorVBG under tisdagen. Det ska också bli intressant att gå och lyssna på föreläsningen.

För utställarna var dagens främsta syfte att informera om att verksamheten finns, vad de gör och vad de kan hjälpa till med.
- Vi vill berätta om att hustomtens syfte är att förhindra fallolyckor. Att vi exempelvis hjälper till med att byta gardiner och sätta upp brandvarnare – nästan allt som kräver en stege, berättar Ola Hedlund som arbetar som stödassistent ”hustomte” i Socialtjänsten, enheten arbetscentrum.

-Mässan var bättre än vi trodde den skulle vara. Vi var inte ute efter något speciellt men det har varit intressant med massa överraskningar som vi inte kände till, exempelvis seniorrestaurangen och Aktiv senior, säger besökarna Ulf och Eva Lindstrand.

I år var det något färre besökare än tidigare år men detta gav mer utrymme för dialog med besökarna. Avslutningsvis vill vi tacka alla besökare och alla samarbetspartners för en väl genomförd dag tillsammans!

Vinnarna i tipspromenaden kontaktas per telefon.
Tipspromenad 2019 - med rätt svar markerade.pdf

Produktion Cityweb