Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Trygg och trevlig Valborg – Men annorlunda under pandemin

Vi vill önska er alla en trevlig och säker Valborg!
Vårens högtider blir annorlunda i år! Vi har många festligheter framför oss: valborg, pingst, ramadan och flera andra. Istället för att träffa våra nära och kära för att fira, måste vi nu tänka på att skydda varandra från smittspridning. Det är särskilt viktigt att vi skyddar de mest sårbara i samhället, riskgrupper och äldre mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten poängterar att på grund av spridningen av covid-19 behöver vi undvika fester och att bilda folksamlingar. Man ska tänka på att hålla avstånd till andra människor även utomhus. När event är inställda och lokaler håller stängt ska man inte samlas hemma i stället, utan helst bara träffa personer i sitt hushåll, skriver folkhälsomyndigheten. Se länk.

Gällande Valborgseldar så är många inställda på grund av pandemin men vi vill ändå påpeka att man inte behöver anmäla dessa till räddningstjänsten vilket också innebär att vi inte har någon förteckning över var brasor finns. Vi vill dock påminna om försiktighet vid eldning. Eldning utomhus är alltid förknippat med risk för spridning av elden. Eldning sker ALLTID på egen risk och eget ansvar. Det är du som eldar som är ansvarig för eldningen och dess konsekvenser. Om eldningen inte sker på egen mark, krävs tillstånd från markägaren. Det är inte heller tillåtet att elda på kommunens mark. Läs mer under eldning.

Glöm inte kolla brandriskprognosen - den hittar du på förstasidan här på vår hemsida eller i appen "Brandrisk ute". 

Vad man också ska tänka på är att högar med ris, kvistar, löv och annat utgör perfekta boplatser för igelkottar, men även för kaniner, harpaltar och småfåglar. När brasan tänds riskerar den att bli en dödsfälla.

Köp inte ut alkohol till ungdomarna
I skuggan av valborgseldarna gör några ungdomar sin alkoholdebut. Vid ett par tillfällen under året är risken högre att ungdomar ska prova alkohol för första gången och dricka sig berusade. Ett av dessa tillfällen är den nu stundande valborgshelgen.

Du som vårdnadshavare är viktig. Forskning visar att ungdomar som får dricka för sina föräldrar, dricker mer. Ditt ”Nej” är viktigt och din ungdom behöver höra din åsikt.
Tre tips:
  • Berätta att du inte vill att din tonåring ska dricka alkohol.
  • Bjud inte på alkohol hemma.
  • Köp inte ut, och uppmana äldre syskon, släktingar och andra vuxna i tonåringens närhet att inte heller göra det.
IQ skickar ut ”Tonårsparlören” till föräldrar med barn som fyller 14 år lagom innan Valborgsfirandet. En guide som kan stärka föräldrar i samtal med ungdomar. ”Tonårsparlören” finns på flera språk.

TänkOm.nu kan du också hitta mer bra information!
Se faktablad som WHO publicerat, om alkohol och Covid-19.

Produktion Cityweb