Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

1 oktober - FN:s internationella äldredag

I morgon den 1 oktober är det FN:s internationella äldredag, en dag som syftar till att göra vardagen lite säkrare för äldre människor. Äldre är överrepresenterade i olycksstatistiken och bland annat är fallolyckor den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, inläggningar på sjukhus och även flest dödsfall – långt fler än exempelvis trafikolyckor. 

Många fallolyckor kan dock förhindras. Det handlar bland annat om att äta näringsriktigt, träna balans och styrka samt att ha kunskap om sina mediciner, läs mer på Socialstyrelsens hemsida.  

SeniorVBG 
Vi har under många år medverkat på SeniorVBG på Kulturhuset Komedianten i Varberg tillsammans med Varbergs kommun, polisen och Region Halland
den 1 oktober. Fokus har legat på det förebyggande hälso- och trygghetsperspektivet där syftet varit att göra vardagen säkrare för äldre människor. I år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin och mässan på Kulturhuset Komedianten är inställd.

Brandsäkerhet för äldre
Vi har precis kunnat ta del av statistik från Brandskyddsföreningen att antalet omkomna i dödsbränder i Sverige är det högsta på länge. Det är inte hos äldre det brinner oftast, men det är de som drabbas hårdast när olyckan är framme. Bland äldre personer finns dessvärre många som inte själva kan släcka en brand eller klarar av att fly undan och sätta sig i säkerhet.
Våra trygghetslarm är sedan 2018 utrustade med brandvarnare som automatiskt kontaktar Kommunsamordningscentralen när den känner av rök.

Tips till dig som är äldre eller har en äldre anhörig, gör en extra koll och hör om:  
  • Brandvarnaren fungerar...
  • Vet du vad du har din brandsläckare och brandfilt...
  • Kanske behövs en spisvakt? Det är lätt att glömma plattan!
  • Tips är led-ljus, gillar man känslan av levande ljus, men ofta glömmer att släcka dem, är led-ljus att rekommendera. 
Det är enkla små tips ovan men ack så viktiga. Få fler tips på webbsidan 65+ 


Produktion Cityweb