Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

100% Ren hårdträning – en utbildning om doping och förebyggande insatser 

Under förra veckan utbildades ett tiotal brandmän från Varberg och Falkenberg i doping- och drogförebyggande insatser.


Utbildningen är en av flera insatser som görs inom det förebyggande antidopningsarbetet i Hallands län. Utbildningen vänder sig främst till gym/träningsanläggningar men nu har vi även möjlighet att starta upp dopningsförebyggande arbete internt.


Redan under 2019 startade Räddningstjänsten Väst upp ett dopningsförebyggande nätverk i Falkenberg. Under det gångna året har vi arbetat med att starta upp ett liknande nätverk i Varberg, då detta ligger inom ramenför RVästs ”extrauppdrag”, att samordna Varbergs kommuns drogförebyggande arbete. Samordnare för nätverket i Varberg är Daniella Norrgård folkhälsoutvecklare hos oss, där även polis och riksidrottsförbundet hallandsdistrikt ingår. 


Eftersom vi har gym på alla våra stationer samt personal som tränar regelbundet har vi genom denna satsning möjlighet att föregå med gottexempel och samtidigt lära i ämnet om det dopningsförebyggande arbetet. Man kan tro att doping främst är förknippad med elitidrott, men undersökningar visar att doping är vanligare bland motionärer på gymmet.

- Drogförebyggande är jätteviktig säger Daniella Norrgård och menar att nyckeln till det förbyggande arbetet är samverkan.


- För oss är det viktigt att vara förebild som den fysiska och tränande verksamhet vi är och ses som, säger Fredrik Åkesson. Det handlar också om att sprida kunskap internt till alla medarbetare på RVäst som tränar, avslutar han. Ett tiotal brandmän från Varberg och Falkenberg har utbildats i doping- och drogförebyggande insatser.

Produktion Cityweb