Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Brandsäkra studentlyan

Studentboendet blir för många den första egna bostaden. Många saker som man tidigare kanske inte reflekterat över är nu ens eget ansvar, en av de sakerna är brandsäkerheten. Hur ska man göra och vad behöver man? 


För att du ska ha ett skäligt brandskydd i din bostad rekommenderar vi en brandvarnare (som fungerar), en brandfilt och en handbrandsläckare. Dessa tre är bra att önska sig i inflyttningspresent om man inte redan har. Sen är det viktigt att du vet hur du ska använda dem – om det skulle behövas. 


Vi har sammanställt några enkla tips om hur du kan brandsäkra din bostad och vad som är viktigt att tänka på i exempelvis trapphuset. 

  • Testa din brandvarnare – poängen med att ha en är att den fungerar. 
  • Köket är den vanligaste platsen som det börjar brinna i en bostad, När du lagar mat – lämna aldrig spisen utan uppsikt. Ha inte brännbart material i dess direkta närhet. 
  • Kom ihåg att släcka ljusen när du lämnar rummet. Använd stabila ljusstakar i brandsäkert material. Placera ljusen på säkert avstånd från exempelvis gardiner och annat brännbart material. 
  • Ladda din elektroniska utrustning såsom dator, telefon och surfplatta under dagen när du är vaken och hemma. Tillse att du har dem på ett hårt underlag när de laddas. 
  • Hör med din fastighetsskötare om det finns ordningsregler för grillning. Håll goda avstånd till byggnader när du grillar, tillse att grillen står stabilt på icke brännbart material samt att du har tillgång till vatten att släcka med om något skulle hända och en telefon att larma med. 
  • Trapphus och korridorer är utrymningsvägar! Här ska vara fritt från saker, ingen förvaring eller återvinning. 
  • De dörrstängare som finns är för att förhindra att rök sprids vid en brand. Dessa dörrar ska inte kilas upp.
  • I många gemensamma utrymmen finns brandlarm installerat. De är till för din säkerhet! Detektorerna ska inte monteras ned och det ska inte hängas saker i dem. 


Om det börjar brinna

Först och främst ska du rädda dig själv och sedan varna andra. Om rummet fylls med rök - kryp under röken. Stäng dörren till det utrymme där det brinner. Använd aldrig hissen om du måste ta dig ut när det brinner. Om trappan fylls med rök på grund av brand, i till exempel källare/soprum, ska du stanna i lägenheten tills räddningstjänsten släckt eller meddelat något annat. Brinner det på annan plats i fastigheten än i din egen lägenhet och det är rök i trapphuset, så stanna i din lägenhet tills räddningstjänsten hjälper dig ut. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus! Tänk på att stänga dörren, röken dödar!


Och du – kom ihåg att teckna en hemförsäkring- oavsett om du bor i lägenhet eller studentkorridor. Produktion Cityweb