Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Lisa om jobbet som brandman

Idag den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag som instiftades år 1910 för att uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen - vi vill idag uppmärksamma kvinnorna inom räddningstjänsten lite extra.


Räddningstjänsten Västs mål är att andelen kvinnliga brandmän i jour ska vara minst 25% och att andelen kvinnliga brandmän i beredskap ska var minst 15% år 2025. Vi är på god väg, statistiken från 2020 visar att 24% av brandmännen i jour är kvinnor och 8% av beredskapsbrandmän är kvinnor. Lisa Karlsson har jobbat som brandman i jour på Räddningstjänsten Väst sedan februari 2019. Hon arbetade sin första sommar 2018 och gick därefter klart den sista terminen på SMO-utbildningen i Revinge. Här nedan kommer du få Lisas bild av hur det är att vara kvinnlig brandman, vad hon ser som fördelar och utmaningar.


Vad var det som lockade dig till brandmansyrket?

När jag gick i årskurs 2, på lågstadiet, kom brandmännen dit och visade bland annat upp bilen. Från den dagen har jag alltid velat bli brandman. Men jag har också velat bli astronaut, skådespelare och prinsessa. Men minnena från lågstadiet och från ett studiebesök i årskurs 8 på en brandstation har alltid levt kvar i mig.


Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med yrket är att det är varierande, fysiskt och socialt. Ingen dag på jobbet är den andra lik, man lär sig alltid nya saker och man får hjälpa människor.


Vem skulle du säga att bandmansyrket passar/vilken typ av person?

Det är alltid bra med olika typer av människor i ett lag. Men det är bra om du är en fysiskt aktiv person som vill lära dig mycket och som har lätt för det sociala. Man ska inte vara rädd för att utmana sig själv i obekväma situationer oavsett om det gäller fysiska, psykiska eller praktiska saker.Det bästa med yrket är att det är varierande, fysiskt och socialt, tycker Lisa. Bilden är från utbildningen i Revinge, hösten 2017.


Finns det några utmaningar att vara brandman och kvinna?

Jag kan ju inte svara för alla kvinnor, men i mitt fall är det den fysiska biten som är den största utmaningen. Det finns fysiska krav man måste klara av för att kunna jobba som brandman och det handlar både om styrka, kondition, uthållighet och explosivitet. Generellt sätt ligger vi kvinnor lite i underläge från start med den fysiska biten och det är något vi får kämpa lite extra med.


Sen kan det vara en utmaning att ingå i ett lag med bara män och att bli ”en i gänget”, då man missar mycket snack i omklädningsrum och bastu med mera. Jag är just nu i ett lag med bara män, men de är väldigt bra på att involvera mig i snacket som inte har med yrket att göra. Men man får ju bjuda in till samtal själv också och inte lägga allt på de andra.


Ibland kan det också kännas som att man har mer att bevisa bara för att man är kvinna men det är nog för att man tillhör en minoritet så man får många ögon på sig.


Finns det några fördelar med att vara brandman och kvinna?

Jag tror att det är bra för alla arbetsplatser att ha en blandning av män och kvinnor. Det skapar en större förståelse, mjukare stämning och jag tror att man kan lära sig mycket av varandra. Det handlar såklart inte enbart om manligt och kvinnligt utan om personligheter också. 


Det finns även situationer ute på olycksplats där de drabbade känner sig mer trygga med, eller har lättare för att kommunicera med kvinnor än män. Att vara mindre och lättare kan också vara till fördel i vissa lägen.


Varför tror du att det inte är fler kvinnor i yrket? 

Jag tror det handlar om historia. Om man delar upp brandmannayrket i områden så är dessa områden historiskt sett ”typiskt” manliga. Det handlar bland annat om att vara stark, kunskap om verktyg, fordon och konstruktioner – saker som inte var kvinnliga förr i tiden, och det lever säkert kvar lite grann. Men det är kul att se att det börjar luckras upp!


Vad skulle du säga till en tjej som går i tankarna att utbilda sig till brandman?

Gör det bara! Det är skitkul och lärorikt. Man lär sig om olika prylar och hur de fungerar men man lär sig också mycket om sig själv. Men ett tips jag skulle velat ha tidigt är att om du vet att du behöver träna upp dig för yrkets skull så börja så snart du kan. Du kommer få hjälp med det under SMO-utbildningen men ju tidigare man börjar desto lättare kommer det bli. Räddningstjänsten Västs mål är att andelen kvinnliga brandmän i jour ska vara minst 25% och att andelen kvinnliga brandmän i beredskap ska var minst 15% år 2025.
Fot: Privat


Produktion Cityweb