Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Krislådan

Med rätt förberedelser kan man klara en besvärlig situation bättre och samhällets resurser kan först gå till de som bäst behöver den. Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta emot information från myndigheterna. Det är också viktigt att kunna kontakta familj och vänner.

Ett bra sätt att hålla extra koll på vad som finns i krislådan är att skriva ut vår checklista och fästa på en bra plats. Finns att ladda ned här nedan.
Krisberedskap checklista.pdf

Vatten, värme, mat och kommunikation
De fyra viktigaste basbehoven är vatten, värme, mat och kommunikation som är utgångspunkten för din hemberedskap.


  • Vatten – se till att ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Har du plats i frysen kan du förvara nedfryst vatten där eller se till att alltid ha lite flaskvatten hemma. Våtservetter är bra för att kunna sköta hygienen utan vatten.
    VIVAB är ett samägt bolag av Varberg- och Falkenbergs kommun som ansvarar för vatten- och energiförsörjning samt avlopp och avfallshantering. 
  • Värme – skaffa en alternativ värmekälla eller se till att ha varma kläder, sovsäck och liggunderlag hemma. Värmeljus, tändstickor och ficklampa med batterier är även bra att alltid ha hemma.

  • Mat – se till att ha ett lager med mat med lång hållbarhet och som kan ätas utan eller med enkel tillagning. Ett campingkök med tillhörande bränsle är bra att ha hemma för att kunna värma och laga enkel mat.

  • Kommunikation – se till att du kan ta del av viktig samhällsinformation, som sänds via radio, genom att ha en batteridriven radio med extra batterier hemma. Glöm inte bort att du kan lyssna på bilradion om du inte har någon annan radio till hands. Skriv ner viktiga telefonnummer till anhöriga med flera på en papperslapp och lägg i din krislåda
För mer information se här.  

Produktion Cityweb