Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Krisberedskapsveckan - tema mat 

Årets tema för Krisberedskapsveckan är MAT
Att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka, kallas för att ha en hemberedskap. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Men om du har det du behöver under de första dygnen, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut om ditt fortsatta agerande. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. 


Om du är förberedd bidrar du till att alla runt omkring dig, ja till och med hela landet, kommer att klara en svår påfrestning bättre. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.


Mat vid kris:

Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Välj matvaror som kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning och kan förvaras i rumstemperatur.


Bra mat att ha hemma:

  • Potatis, kål, morötter, ägg
  • Bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
  • Mjukost, messmör och andra pålägg på tub
  • Havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
  • Matolja, hårdost
  • Snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
  • Färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
  • Krossade tomater att till exempel koka pasta i 
  • Konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
  • Fruktkräm, sylt, marmelad
  • Färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
  • Kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön.

Livsmedelsverket har en merdetaljerad lista över livsmedel som är bra att ha hemma. 


Laga mat utan el

Om elen försvinner kan vi inte laga mat som vi är vana vid. Då gäller det att välja mat som går snabbt och lätt att tillaga, samt inte kräver så mycket vatten. Med campingkök, grill, bränsle och tändstickor hemma klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott. Det är så klart också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.


Förvara maten rätt

Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute. Balkonglådan kan funka i nödfall.


Bra saker att tänka på: 

  • Undvik att öppna frysen.
  • Använd maten i kylskåpet först.
  • Kylvaror kan förvaras utomhus under den kallaårstiden men skydda dem väl från fåglar och andra djur.
  • Kylskåpskalla frysvaror kan du fortfarande äta.

Glöm inte kontanterna så att du kan handla mat!

Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning. Ta i förväg ut kontanter för ett par dagar och förvara på ett säkert ställe.


Mer information hittar du på MSB: hemsida 

Produktion Cityweb