Fip-enheten åter driftsatt

Den 10 januari driftsatte vi åter en Fip-enhet i Varbergs centralort. Första insatsperson (Fip) har tidigare funnits i Varberg, den bemannades då med styrkeledare i beredskap. Nu återstartar vi funktionen med en brandman i beredskap (BmIB).

Fip är en beredskapsfunktion som utgår ifrån där den befinner sig. Enheten som bemannas med brandman kan vara hos sin huvudarbetsgivare, hemma eller på annan plats i centralorten. Funktionen har egen bil och brandmannen har sina kläder och utrustning med sig. Han eller hon behöver alltså inte åka förbi räddningsstationen, utan kan åka direkt till olycksplatsen vid larm.

- Vi sprider på detta sätt ut våra enheter på orterna och möjliggör kortare responstid till tredje person, säger Mattias Norling, enhetschef för brandman i beredskap.

Anledningen till att det är en brandman åker som Fip, till skillnad mot kranskårerna där det är styrkeledaren (SL), är att Fip i centralorterna kan vara ett komplement till jourstyrkan.

- Vi såg fördelar med att inte låsa upp styrkeledaren på BmIB med räddningsteamet då de redan har en SL. Han eller hon gör större nytta genom att larmas ihop med beredskapsstyrkan, fortsätter Mattias. Ute på kransstationerna larmas Fip nästan alltid ihop med sin station, så där blir det mer naturligt att SL åker före i Fip. De kan då göra de inledande åtgärderna samt förbereda för ankommande styrka, avslutar han.

Första insatsperson brandman i beredskap

Den 10 januari driftsatte vi åter en Fip-enhet i Varbergs centralort. Detta är en del i arbetet för att möjliggöra kortare responstid till tredje person.

Publicerad den:

Senast ändrad:

Hitta på sidan

Senast ändrad: