Skolstart - farlig tid för barn i trafik

I veckan startar skolan för många barn i våra kommuner. Förväntansfulla barn åker, springer, cyklar eller går till skolan. Barn beter sig inte som vuxna i en trafiken, vägen till skolan är inte bara en transportsträcka utan även en plats för lek och stoj.

Många kommer i bil till skolan. Några cyklar eller går. Andra åker buss. Hur man tar sig till skolan varierar. Men forskning visar att det är först vid 10-12 års ålder som barn kan förväntas klara sig på egen hand i trafikerade miljöer.

Ta det extra försiktigt så att alla kommer fram ordentligt. Tänk på att hålla hastighetsbegränsningarna vid skolorna och var försiktig vid övergångställen.

Skolbarn väntar vid ett övergångställe.

Även om du ser att barnen står stilla och har ögonkontakt med dig, kan du inte vara helt säker på situationen. Ropar en kompis på andra sidan gatan, kan de plötsligt glömma bort bilarna och springa över. Var därför alltid på din vakt när barn är i närheten.

Publicerad den:

Senast ändrad:

Hitta på sidan

Senast ändrad: