Michel Karlsson är brandman i beredskap vid räddningsstationen i Veddige. Här med kollegorna Sussie Rylander och Linus Helgesson.

Michel är brandman i beredskap

Förutom att arbeta som skadetekniker är Michel Karlsson också brandman i beredskap. Det är ett yrke han trivs med väldigt bra och nu hoppas han på fler kollegor till räddningsstationen i Veddige.

Behovet av brandmän i beredskap är stort, inte bara i Varbergs och Falkenbergs kommuner utan i hela landet. I Sverige finns det sammanlagt cirka 16 000 brandmän. Av dessa är omkring 10 000 brandmän i beredskap. Systemet med beredskapsbrandmän är därmed en bärande del av svensk räddningstjänst.

Michel Karlssons ordinarie arbetsplats är Derome Bil AB, en lackering- och skadeverkstad, som han och hans bror tog över vid årsskiftet 2022/2023, men när larmet går i Veddige med omnejd rycker han ut som brandman i beredskap. Här berättar Michel om yrket och vad han tycker är viktigt hos en beredskapsbrandman.

När började du som brandman i beredskap och varför?

Jag började som brandman i beredskap hösten 2018 och är alltså inne på mitt femte år nu.

Det hela började när vi hade flyttat till Veddige, då tipsade en polare mig om att bli brandman i beredskap då han själv jobbade som brandman på Ringhals och tyckte att de var något som kunde passa mig. Jag ringde till stationsansvarige och presenterade mig och fick ganska så snart inpå göra rullbandstestet, som jag klarade. Därefter var det testdag på stationen i Falkenberg och sen var resan till att bli beredskapsbrandman ett faktum.

Så här fem år efter känner jag att det är bland det bästa jag gjort, jag tycker det är fantastiskt roligt och spännande och de har utvecklat mig mycket som person. Sen är gänget på vår station verkligen supergrymma och gemenskapen är på topp!

Utöver detta är han också testledare för rullbandstesten - ett test man som sökande genomför vid intagningen.

Vad är det bästa med yrket?

Det bästa med att vara beredskapsbrandman är att det känns som att man gör något viktigt när man finns där redo dygnets alla timmar för att hjälpa om olyckan varit framme.

Vad innebär det att vara beredskapsbrandman och hur ser ett vanligt arbetspass ut?

På vår station har vi beredskap var tredje vecka, jag har det dygnet runt men de finns några som enbart har det på dagtid eller kvällstid. Under beredskapsveckan bär man en sökare som piper, blinkar och vibrerar vid larm.

Ett vanligt arbetspass som brandman i beredskap innebär att jag på vardagarna är på mitt ordinarie arbete och jobbar och när man är hemma på kvällar och helger får man hålla sig inom max fem minuters radie från räddningsstationen. Vi ska alltså sitta i brandbilen och på väg inom fem minuter från att larmet går.

På vår station i Veddige åker vi 1+4 vilket innebär ett befäl och fyra brandmän - det gör oss till en rökdykande station.

Hur går det att kombinera denna anställning med din ordinarie tjänst?

För mig går det väldigt bra att kombinera dessa tjänster.

Hur resonerade din arbetsgivare när du ville bli beredskapsbrandman?

De tyckte de var för en bra sak att jag gör samhällsnytta.

Behöver man ha en brandmansutbildning innan man blir brandman i beredskap?

Nej, det behöver man inte. Om man vill bli brandman i beredskap får man utbildningen som behövs efter man har klarat testerna.

Vem skulle du säga passar som brandman i beredskap?

Det passar väl egentligen flera olika typer av personer. Jag tror det är viktigt med olika egenskaper i en grupp. Några bra egenskaper är en vilja att hjälpa, vara flexibel, relativt god fysik och god samarbetsförmåga.

Vad skulle du vilja säga till hon eller han som funderar på att söka till brandman i beredskap i Veddige?

Bara gör det! Du kommer inte ångra dig och är varmt välkommen till ett spännande yrke och en räddningsstation med en helt fantastisk kåranda.

 

Läs mer om yrket brandman i beredskap.


Publicerad den:

Senast ändrad:

Senast ändrad: