Brandriskprognosen

Nu hittar du den dagliga brandriskprognosen på vår hemsida. Du hittar den uppe i högra hörnet av startsidan.

Brandriskprognosen bygger på värden från SMHI som uppdateras dagligen om nederbörd, lufttemperatur, luftfuktighet och vindhastighet. Från i dag hittar du brandriskprognosen uppdaterad för Varbergs och Falkenbergs kommuner på vår hemsida.

Brandrisken värderas i en femgradig skala 1 - 5 där 5 anger det högsta värdet. Se nedan.
Brandrisk 1 - Mycket liten brandrisk
Brandrisk 2 - Liten brandrisk
Brandrisk 3 - Normal brandrisk
Brandrisk 4 - Stor brandrisk
Brandrisk 5 - Mycket stor
Brandrisk 5E - Mycket stor brandrisk, extremt torrt.

Fjolåretsgräset brinner snabbt
Fint vädret i kombination med blåst gör att fjolårsgräset snabbt blir torrt och brinner lätt. Gräset är väldigt torrt även om marken är blöt, framför allt på eftermiddagen när solen har torkat upp det fuktiga nattgräset.

Så här års är det många som eldar kvistar, ris och löv efter att ha städat upp på gården. Risken är stor att det kan börja brinna i gräset runt en rishög som man har tänt på. Vi vill betona att eldning alltid sker på eget ansvar och ska genomföras så att elden inte riskerar att spridas. Ha tillgång till släckutrustning så att du snabbt kan agera om elden sprider sig!

Läs mer om hur du eldar säkert här.

BRANDRISK Ute är en mobil applikation som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Läs mer om den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se MSB:s film Elda i trädgården här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad den:

Senast ändrad:

Hitta på sidan

Senast ändrad: