Beredskapsveckan-vecka 39

Vad gör du om du drabbas av ett längre strömavbrott? Hur klarar du dig om värmen i din bostad och vattnet i kranen försvinner och internet ligger nere? Om ditt betalkort slutar fungera och mobiltelefonen slocknar? Att klara sig utan samhällets hjälp i sju dagar är att ha hemberedskap. Och då är det bra att ha övat!

Nu är det dags för Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet med veckan är att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris.

Tema för beredskapsveckan 2023: Öva!

Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig.

Vid en kris är det viktigt att vara förberedd och veta hur du ska agera. Om en långvarig kris inträffar bör du själv ha en hemberedskap för att kunna ordna med vatten, mat och värme. Helst för en vecka framåt. Och det är bra att öva!

MSB har tagit fram en folder "Sju dagar" för att få fler privatpersoner att stärka sin egenberedskap vid en kris eller ett krig genom att öva hemma. Foldern innehåller ett sju dagars-scenario med tillhörande frågor som manar till eftertanke och reflektion tillsammans med lärande och praktiska tips. På baksidan av foldern finns en enklare checklista. Se foldern här. Pdf, 654 kB.

Läs mer på MSB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid en kris är det viktigt att veta hur du ska agera. Klarar du att göra upp eld och tillaga mat utan el? Kanske är det denna vecka du ska lära känna ditt stormkök och samtidigt få en mysig stund med familjen. Fundera även på hur du tar del av nyheter och viktiga meddelanden från myndigheterna utan internetuppkoppling!

Publicerad den:

Senast ändrad:

Senast ändrad: