Rasmus var först på plats efter Delta-larm

Rasmus är en av cirka 640 personer som laddat ner appen Delta. När ett larm om brand kom tidigare i våras var han på plats flera minuter innan räddningstjänst. Hans insats gjorde skillnad!

Rasmus Rask hade precis börjat med maten när mobilen larmade, det var appen Delta som meddelade om brand i närheten. För Rasmus var det en självklarhet att ta sin handbrandsläckare och skynda sig till platsen.

- Jag såg tidigt röken så det var lätt att lokalisera branden. Jag tänkte på hur jag ställde bilen för att inte blockera för räddningstjänsten och sen skyndade jag mig in i skogen och tömde min släckare i trädkojan där det brann, berättar Rasmus.

- Jag vill vara med och bidra! Jag vill hjälpa till och göra skillnad och hjälpa mina medmänniskor oavsett hur mycket eller lite det är som jag kan göra. Dessutom känns det skönt att veta att det kan komma någon snabbt till mig om det börjar brinna, avslutar Rasmus

Rasmus har haft appen nästan sen den lanserades, men aldrig behövt åka på något larm tidigare.

Tack vare att Rasmus valde att åka på larmet var han med och bidrog till att elden inte spred sig till närliggande terräng. När det inkommer ett larm om brand till SOS larmar Delta de 30 frivilliga som är närmast. Appen Delta kan laddas ner av alla över 18 år som kan och vill göra en första insats vid brand. En tidig insats kan göra stor skillnad. Det är under de första minuterna av en brand som det är störst chans att förhindra dess spridning.

- Vi har många goda grannar och medmänniskor i våra kommuner och vi är många som kan göra något litet vid en brand - varna, rädda liv eller egendom, dämpa eller stänga inne en brand, göra ett släckningsförsök. Rasmus insats gjorde stor skillnad och vi hoppas nu att fler som kan och vill kunna göra en första insats är med och registrerar sig Delta. Den är kostnadsfri och innebär inga skyldigheter, bara möjligheter där vi tillsammans är med och skapar trygghet, berättar Jenny Gardtman, projektledare för Delta.

Läs mer om Delta här.

Rasmus Rask har haft Delta sen lansering och nu varit på sitt första larm. Stort tack för din insats Rasmus!

Publicerad den:

Senast ändrad:

Hitta på sidan

Senast ändrad: