Ambulanssjuksköterskan som också är brandman i Kungsäter

Susanne Persson är förutom ambulanssjuksköterska även brandman i beredskap. När hennes sökare piper ger hon sig av för att påbörja räddningsinsats efter en olycka som skett i Kungsäter med omnejd.

Räddningstjänsten Väst söker fler brandmän till beredskapsstationen i Kungsäter. En beredskapsbrandman har en annan huvudarbetsgivare och rycker ut när larmet går, antingen från jobbet, hemmet eller någon annan plats nära räddningsstationen. Som beredskapsbrandman har man fem minuter på sig att ta sig till räddningsstationen, byta om till larmställ och var på väg till olycksplatsen.

En av de som varit brandman i beredskap längst på Räddningstjänsten Väst är ambulanssjuksköterskan Susanne Persson. Hon anställdes i början av 1990-talet och hon trivs fortfarande väldigt bra med uppdraget.

- Jag började som brandman i beredskap i Kungsäter för över 30 år sedan, det var 1992 eller 1993. Anledningen till att jag sökte tjänsten, tror jag, var att en person i min närhet inte trodde att jag skulle klara av jobbet som brandman och jag ville då bevisa motsatsen, berättar Susanne. Sen tror jag också att det fanns en bit spänning med att arbeta med blåljus- och akutverksamhet, fortsätter hon.

Att arbeta som brandman i beredskap innebär stor variation samtidigt som det är givande och spännande. Uppdragen varierar, allt från bränder och djurlivräddning till sjukvård och trafikolyckor.

- Det bästa med att vara beredskapsbrandman tycker jag är tillfredsställelsen under och efter ett larm, när man känner att man faktiskt hjälper någon och att man gör en skillnad för just den individen/individerna, säger Susanne. Gemenskapen och vi-känslan i beredskapsstyrkan har också varit en stor och viktig del, säger hon.

För att bli brandman i beredskap behövs inte utbildningen Skydd mot olyckor. Efter ett antal genomförda och godkända tester samt anställning genomförs utbildningen Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap på totalt sju veckor, uppdelad i tre delkurser. För att bli brandman i beredskap behöver man vara över 21 år, frisk och ha god kondition samt B-körkort. Man ska bo och arbeta så nära räddningsstationen att man kan vara där inom inställelsetiden (fem minuter) vid larm.

Enligt Susanne måste en brandman tycka om människor och vara en problemlösare samt att kunna improvisera och lösa situationer som uppstår.

- Man behöver ha en bra grundfysik, men sen så går det alltid att träna upp sig för att bli ännu bättre, säger Susanne.

Susanne har varit brandman i Kungsäter sedan 1990-talet.

Kvinna och brandman

Att vara kvinna och brandman är inte en självklar kombination för alla, även om synen på vem som kan ha yrket har förändrats mycket de senaste åren.

- Jag började i en tid när det i princip var helt oacceptabelt att vara kvinnlig brandman, dock har jag aldrig sett det som ett bekymmer. Jag har haft min kompetens, framför allt inom sjukvård, berättar Susanne. Jag har aldrig tryckt på min kvinnlighet som något viktigt, jag har varit en brandman helt enkelt och gjort samma jobb som alla andra och varit trygg i det. Mitt råd har alltid varit att vara sig själv.

- Klart att man ibland känt sig förbannad när männen faktiskt är starkare, de är också starkare i händerna och har större omfång, men jag har oftast klarat mig med lite sunt tänkande och även bett om hjälp ibland, fortsätter Susanne. En styrka i gruppen är att vi är bra på olika saker och kompletterar varandra.

Hur påverkas vardagen?

Under beredskapsveckan kan vardagspusslet påverkas då man som brandman i beredskap ska vara redo att rycka ut när som helst - dygnet runt.

- Det privata livet har naturligtvis fått stryka på foten många gånger och det finns många tillfällen då jag fått stå över saker på grund av beredskapen. Men min familj och alla vänner har alltid accepterat min beredskap. Vid de tillfällen jag behöver byta beredskapen har kollegorna alltid varit behjälpliga, säger Susanne.

Till dig som funderar på att söka till brandman i beredskap i Kungsäter hos säger Susanne.

- Sök! Det är en tillfredställelse att kunna hjälpa någon vid kris. Den känslan är stark. Vi har en bra sammanhållning och det är många nya och ambitiösa människor som arbetar i här. Det är också en bra station med nya fordon och den senaste utrustningen.

 

Mer information

Klicka här om du vill veta mer om yrket brandman i beredskap.

Klicka här för att läsa mer om rekryteringen av brandmän i beredskap i Kungsäter.

Beredskapsstyrkan i Kungsäter söker fler kollegor.

Publicerad den:

Senast ändrad:

Senast ändrad: