Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

WCRT tävlar i värdsmästerskapen i losstagning

Det svenska teamet WCRT (West Coast Rescue Team) från RVäst tävlar just nu i världsmästerskap i losstagning. I år genomförs tävlingen på Long Island, New York

Brandmän och befäl från RVäst har en del av sitt jobb som hobby. Peter, Torbjörn, Andreas, Magnus och Per-Olof har losstagning som ett av sina fritidsintresse. Med i teamet, West Coast Rescue Team (WCRT), finns även två ambulanssjukvårdare, Christian och Jens.

Losstagning är ett samlingsnamn på den teknik som används för att få loss fastklämda personer vid trafikolyckor. Med hjälp av hudraulverktyg som sax, spridare och cylinder skapas utrymme i fordonet och tillträde för sjukvårdarna till patienten. Målet är att så snabbt som möjligt få ut den skadade.

Under VM tävlar killarna i tre grenar; unlimited, limitied och rapid. Unlimited innebär att laget har 20 minuter på sig att få ut patienten och de har all tänkbar utrustning till sitt förfogande. Limitied är samma som föregående fast inga hydrauliska verktyg får användas. I rapid är patienten kritisk och ska ut inom tio minuter, alla verktyg får användas.

De olika momenten bedöms noggrant av domare som bedömer bland annat hur laget arbetar, hanterar patienten och hur verktygen används. Patientens säkerhet och välbefinnande är av stor vikt! Trots att dess tillstånd är kritiskt ska vederbörande tas ut på ett säkert sätt så att han/hon inte får fler och större skador!

Vi önskar killarna ett stort lycka till och är mycket spända på resultatet!
 
Produktion Cityweb