Textstorlek A
Normal textstorlek
A
Större textstorlek
A
Störst textstorlek

Fyrverkerier

Det kan vara både kul och festligt att fyra av fyrverkerier, men det finns några saker som är viktiga att tänka på: iaktta försiktighet, visa hänsyn till omgivningen och sök aktuella tillstånd.


Den som köper, innehar och använder fyrverkerier ska vara över 18 år. Smällare är förbjudna i hela Sverige. Läs mer om vad man ska tänka på när man skjuter fyrverkerier på MSB.se.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tillsammans med polisen och Brandskyddsföreningen Sverige tagit fram informationsbladet ”10 råd för ett säkrare fyrverkeri”, se informationsblad.


10 råd för säkrare fyrverkerier 

  • Kontroll och reklamation 

Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

  • Ta god tid på dig
Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter
Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Använd bruksanvisningen
Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Tumregel: håll ej pjäsen i handen
Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig inte över
Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Rätt avstånd
Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det. Avstånden är olika för olika fyrverkeripjäser så följ alltid bruksanvisningen.
  • Vänta med att gå fram
Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det. Många allvarliga olyckor inträffar när man försöker tända om pjäser som slocknat. Lämna tillbaka pjäserna till säljaren.
  • Tänk på riskerna
Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn
Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier


Tänk på att de personer som ska avfyra fyrverkerierna ska vara förtrogna med produkten. Förbered ditt fyrverkeri i dagsljus och fundera hur din avfyrningsplats ska vara placerad. Fundera innan avfyrningen var pjäsen kommer att hamna. Skjut ej fyrverkerier från balkonger och se till att nedfallande föremål ej kan orsaka brand. Släckutrustning och larmmöjlighet ska finnas i närheten vid avfyrning. Fyrverkerier ska ställas in vid stark vind eller vid eldningsförbud.


Observera att du i Varberg och Falkenberg ska ta kontakt med lokalt polisområde om du ska avfyra fyrverkerier. De lokala ordningsföreskrifterna för kommunerna ska alltid följas. Ansökan och information hittar du här. 


Försäljning av fyrverkerier
Att hantera fyrverkerier innebär vissa risker. Riskerna finns inte bara när de
avfyras, utan även när de förvaras eller säljs. Läs mer här
Brandsäkerhet i hemmet
Brandskyddsföreningen Sverige har tagit fram en gratis e-utbildning om brandsäkerhet i hemmet. Testa dina kunskaper och passa på att lära dig mer. Lycka till!

Utbildningen finns på fem olika språk. Klicka här för att komma till utbildningen.
Produktion Cityweb