På med reflexen så du syns i mörkret!

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar och andra fordon. Den som bär reflexer syns mycket bättre och på längre avstånd än den som är utan. På med reflexen det är en billig och effektiv livförsäkring! Syns du inte så finns du inte!

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken. Bär du reflex syns du på 125 meters håll i mörker för en bilförare. Jämför det med att du om du bär mörka kläder och ingen reflex syns på 20-30 meters håll.

Gatubelysning räcker inte

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av bilförare och busschaufförer.

Tänk på: När vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.

Husdjuren behöver också reflexer

Kvällspromenaden med hunden kan bli livsfarlig om inte både hundägare och hund bär reflexer. Hur väldresserad hunden än är, kan den plötsligt streta iväg åt ett helt annat håll än husse och matte tänkt. Lika viktigt är det att både häst och ryttare har reflexer om de rider längs gator och vägar i mörker.

Tips och råd:

  • Reflexen ska bäras väl synlig och det bästa är att den är i rörelse. En reflexväst syns riktigt bra.
  • Häng reflexerna långt ner eftersom de är mer i rörelse då.
  • Reflexer är färskvaror så byt dina reflexer då och då.
  • Ha en reflexväst i bilen om olyckan skulle vara framme och du måste byta hjul efter vägkanten. Då är du väl synlig för dina medtrafikanter.
Två barn med reflexvästar

Använd reflex - det är en billig livförsäkring

Publicerad den:

Senast ändrad:

Senast ändrad: