Monica och Monalis i brandbilen

Monica och Monalis är brandmän i beredskap

En beredskapsbrandman har en annan huvudarbetsgivare och träder in i rollen när larmet går. Under beredskapen bär man en sökare med sig hela tiden - hemma, på fritiden och på det ordinarie arbete. När den piper lämnar man och beger sig till räddningsstationen för inom fem minuter sitta i brandbilen och vara på väg till platsen.

Monalis Nilsson och Monica Eriksson är sedan flera år brandmän i beredskap i Ullared.

Monalis ordinarie arbete är på Ringhals som brandman och underhållsingenjör inom brand för Falck räddningstjänst. Monica arbetar till vardags som lokalvårdare för PIMA på Apelskolan i Ullared.

Tjejerna fick svara på några frågor om jobbet som brandman i beredskap – läs vad de svarade!

När började du som brandman i beredskap och varför?

Monalis: 2008 började jag som beredskapsbrandman i Ullared och det var för att jag ville ha ett arbete där jag känner att jag kan göra skillnad och hjälpa andra.

Monica: Jag började som brandman 2019 och det var för att jag ville göra skillnad samt hjälpa andra.

Vad är det bästa med yrket?

Monalis: Variationen av arbetsuppgifter och att få hjälpa andra människor. Uppskattning man får av att hjälpa är fantastisk.

Monica: Det bästa med yrket är variationen av larm samt den fina gemenskapen man får med kollegorna.

Vad innebär det att vara beredskapsbrandman och hur ser ett vanligt arbetspass ut?

Monalis: Det innebär att du snabbt får ställa om från ditt vanliga jobb/vardagsliv för att hjälpa andra människor som behöver din hjälp akut.

Monica: Att vara beredskapsbrandman innebär att när larmet går/sökaren piper ska jag ta mig till räddningsstationen och byta om för att sen åka i väg till händelsen. En vanlig arbetsdag för mig är att jag städar på skolan, sen om larmet går släpper jag det jag håller på med och blir brandman.

Hur går det att kombinera denna anställning med din ordinarie tjänst?

Monalis: För mig går det inte utan jag får byta bort beredskapen på dagtid då jag inte jobbar i Ullared. Det händer att jag ibland kommer sent till jobbet för att jag varit på larm, men det har min arbetsgivare förståelse för.

Monica: Det fungerar jättebra att kombinera mina två jobb.

Hur resonerade din arbetsgivare när du ville bli beredskapsbrandman?

Monalis: Har haft lite olika arbetsgivare under de år jag jobbat som beredskapsbrandman, men jag har aldrig stött på några problem. De har sett/ser det som en tillgång att ha en personal som är utbildad brandman, dessutom så vill de att det ska finnas en räddningstjänst i byn så då får man låta anställda vara brandmän.

Monica: Min arbetsgivare är positiv till att jag är brandman. Hon sa att vi är viktiga och vi behövs.

Hur upplever du att det privata vardagslivet/pusslet går ihop när du har beredskap?

Monalis: Det är ett pusslande med att få ihop livspusslet under jourveckan. Gubben jobbar skift, grabben tränar fotboll/ simning och hundar ska motioneras. Men på något sätt så får vi ihop det.

Monica: Det funkar bra att få ihop vardagen. Jag har barn också och det är inga problem.

Fem brandmän med räddningsstationen i bakgrunden.

Det bästa med att vara beredskapsbrandman är att finnas där och kunna hjälpa andra men också den härliga gemenskapen med kollegorna, berättar Monica och Monalis, brandmän i Ullared.

Hur är det att vara kvinnlig brandman?

Monalis: Det är inga konstigheter, det är ingen skillnad på män och kvinnor vi är där på lika lön och lika arbete, det är samma kvav på mig som kvinna som på mina manliga kollegor. Vintertid kan det ju vara lite jobbigt att ha långt hår och larmet går när man står i duschen.

Monica: Det är roligt som kvinna att jobba i ett mansdominerat yrke. Det hade varit roligt om vi blir fler kvinnor som visar att kön inte spelar någon roll.

Är det några skillnader sett till dina manliga kollegor?

Monalis: Nej det är det inte, det ställs samma fysiska krav på män och kvinnor. Men det är inga orimliga krav, jag klara det och då kan alla tjejer och killar som vill in i detta yrke klara det.

Monica: Det är ingen skillnad på arbetsuppgifterna. Vi har samma uppgifter som männen och jag har också samma fysiska krav på mig, vilket är helt rimligt. Klarar jag det så kan andra killar och tjejer också klara det!

Vem skulle du säga passar som brandman i beredskap? Vilken typ av person?

Monalis: Alla med rätt inställning passar som brandman. Har du en inställning där du känner att du vill göra skillnad för en annan person, hjälpa till och inte vara rädd för att lära dig nya saker - då passar yrket dig!

Monica: Alla passar som brandmän. Vill man lära sig något nytt, hjälpa andra och har rätt inställning så kan man bli brandman.

Vad skulle du vilja säga till henne eller honom som funderar på att söka till brandman i beredskap i Ullared?

Monalis: Kul och välkommen! Vi behöver verkligen bli fler för att upprätthålla en trygg miljö för våra invånare i inlandet.

Monica: Funderar man på att söka så bara gör det! Du kommer inte ångra dig.

Behöver man ha en brandmansutbildning innan man blir brandman i beredskap?

Monalis: Nej, det hjälper räddningstjänsten dig med.

Monica: När man anställs som brandman i beredskap så gör man en utbildning på sju veckor uppdelat på tre tillfällen.

Publicerad den:

Senast ändrad:

Hitta på sidan

Senast ändrad: