Glad och säker påsk

Påsken är på intågande och Räddningstjänsten Väst önskar alla en glad och säker påsk!

Var försiktig i trafiken

Var försiktigt om du ska ut på vägarna. Påsken är en av landets största trafikhelger, många tar bilen till släkt och vänner för att fira påsk. Tänk på att hålla hastighetsbegränsningarna och avstånd till nästa fordon men framför allt stressa inte. Ha koll på trafikläget på trafikverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hemmarfix

Nu har vi gått in i april, den stora trädgårdsfixarmånaden! Trädgården är för många ett av våra främsta fritidsintressen och det vi gärna ägnar vår lediga tid åt. Dock så bör man vara lite försiktig, många skadar sig varje år vid just hemmafix.

Fjolåretsgräset brinner snabbt

Fint vädret i kombination med blåst gör att fjolårsgräset snabbt blir torrt och brinner lätt. Gräset är väldigt torrt även om marken är blöt, framför allt på eftermiddagen när solen har torkat upp det fuktiga nattgräset.

Risken är stor att det kan börja brinna i gräset runt en rishög som man har tänt på. Eldning sker alltid under eget ansvar och ska genomföras så att elden inte riskerar att spridas. En första åtgärd som är bra är att kontrollera brandrisken via appen "Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".

Läs mer om hur du eldar säkert här.
För ytterligare information om eldning och brandrisk med mera se länk till Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Påskeldar

Inga påskeldar behöver anmälas in till räddningstjänsten och därmed har vi ingen förteckning över de platser som dessa anordnas på.

Vi vill dock påminna om försiktighet vid eldning. Eldning utomhus är alltid förknippat med risk för spridning av elden. Eldning sker ALLTID på egen risk och eget ansvar. Det är du som eldar som är ansvarig för eldningen och dess konsekvenser. Om eldningen inte sker på egen mark, krävs tillstånd från markägaren. Det är inte heller tillåtet att elda på kommunens mark.

Brandsäkra sommarstugan

Lagom till påsk är det många som börjar öppna upp sommarstugan för säsongen. Passa då på att gå igenom brandskyddet så att du kan sova gott även i fritidshuset. En bra grund är brandvarnare, brandfilt och brandsläckare.

Kom ihåg att testa din brandvarnare när du ”öppnar” sommarbostaden.

För fritidshuset, liksom för bostäder i övrigt, rekommenderas en pulversläckare på minst sex kilo och en brandfilt. Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i en bostad, men även om brand skulle uppstå i en bil, båt eller husvagn.

Ta en extra titt i proppskåpet och på elektriska apparater. Elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då elprodukter varit oanvända och elen kanske varit avstängd. Elsäkerhetsverket har bra tips för just elsäkerhet på sin hemsida Länk till annan webbplats..

Fritidshus ligger ofta utanför tätbebyggda orter, och räddningsresurser kan ha relativt lång framkörning. Kontrollera att du har täckning för mobiltelefonen och eventuellt alternativa sätt att larma samt att telefonen är laddad i händelse av att du måste kalla på ambulans, räddningstjänst eller polis.

Läs mer om att brandsäkra ditt hem.

Ha en riktigt skön påsk och var äggstra rädda om varandra!

Korg med påskägg

Publicerad den:

Senast ändrad: