Brandvarnare

Med fungerande brandvarnare i hemmet blir du varnad vid en brand. Den ger dig möjlighet att snabbt agera vilket kan minska risken för att branden blir fullt utvecklad.

Brandvarnarens placering

Sedan 1999 ska alla bostäder ska ha en brandvarnare. Brandvarnaren ska sitta i taket och vid montering i snedtak ska den sitta en meter horisontellt från takåsen. En brandvarnare täcker in ungefär 60 kvadratmeter, bor du större än så behöver du ha fler brandvarnare.

Brandvarnaren ska monteras fritt i taket med ett minsta avstånd till närmaste vägg på 0,5 meter och inte i närheten av ventilationsanordningar. För att sovande personer ska vakna av lamsignalen är det bra att placera brandvarnaren i eller intill sovrummen.

Är det en stor bostad och/eller finns flera plan kan en bra lösning vara att montera så kallade seriekopplade brandvarnare, aktiveras en av dem så ljuder alla brandvarnarna.

Eftersom många bränder börjar i köket bör det finnas en brandvarnare i anslutning till detta. Vid placeringen bör dock hänsyn tas till falsklarm på grund av ånga från till exempel spis eller ugn. Nedan visas ett exempel på hur brandvarnare kan placeras.

Testa din brandvarnare

Det är bra att testa brandvarnaren med jämna mellanrum och då genom att trycka på testknappen så att den piper. Fungerar inte testknappen så ska du byta batteri alternativt att byta ut brandvarnaren. En brandvarnares livslängd är vanligen tio år, därefter bör den bytas ut.

Senast publicerad:

Relaterade länkar

Läs mer på MSB:s hemsida Länk till annan webbplats.

Aktiv mot brand

Kampanjen Aktiv mot brand har en gratis sms-tjänst som påminner dig om att testa din brandvarnare. Du väljer själv med vilket tidsintervall du vill ha påminnelsen. Anmäl dig på här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad: