Brandsäkra din sommarbostad

Oavsett om du befinner dig på land, i en stuga eller i husvagnen, eller till sjöss i segelbåten så är brandskyddet oerhört viktigt. Det är lika viktigt att ha brandvarnare och brandsläckare i fritidshuset som i ditt vanliga boende. Du behöver också ha en utrymningsplan och en utpekad återsamlingsplats.

Brandskydd i fritidshuset

En fungerande brandvarnare kan rädda liv, billigare livförsäkring är svår att hitta. Kom ihåg att testa din brandvarnare med jämna mellanrum och i synnerhet om du varit bortrest ett tag, när du ”öppnar” sommarbostaden, bytt batteri eller rengjort den. En enkel knapptryckning sen är det klart.

För fritidshuset, liksom för bostäder i övrigt, rekommenderas en pulversläckare på minst sex kilo och en brandfilt. Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i en bostad, men även om brand skulle uppstå i en bil, båt eller husvagn.

Ta en extra titt i proppskåpet och på elektriska apparater. Elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då elprodukter varit oanvända och elen kanske varit avstängd.
Elsäkerhetsverket har bra tips för just elsäkerhet på sin hemsida Länk till annan webbplats..

Fritidshus ligger ofta utanför tätbebyggda orter, och räddningsresurser kan ha relativt lång framkörning. Kontrollera att du har täckning för mobiltelefonen och eventuellt alternativa sätt att larma samt att telefonen är laddad i händelse av att du måste kalla på ambulans, räddningstjänst eller polis.

Brandskydd i båten

Du som båtägare kan minska risken för brand och skador genom att ha ett bra brandskydd i båten. En sjösäker båt med bra utrustning är en första förutsättning för att ge sig ut på sjön. Men lika viktigt är sjövett och kunskap.

Vanligaste orsaken till båtbränder är att bränsle har förångats och antänts av en låga eller gnista. Tänk på att kontrollera slangar, rörledningar och kopplingar till bränsle och gasolutrustning regelbundet. Stäng av motorn vid tankning och att placera gasolflaskor utanför ruffen i ett avskilt och ventilerat utrymme. Stäng också alltid av huvudströmbrytaren när båten inte används.

Om båten börjar brinna:

 • Stanna motorn.
 • Styr fören mot vinden.
 • Använd handbrandsläckaren.
 • Stäng av bränsle- och gasolsystem.
 • Stäng av huvudströmmen.
 • Släck pyrande brandhärdar med vatten. Båt under tio meter ska ha minst en handbrandsläckare och båt över tio meter ska ha minst två. Och du, glöm inte flytvästen. Du kan låna hos oss Länk till annan webbplats..

Fem bra tips på sjön

 • Håll båten sjöduglig och håll ordning ombord.
 • Använd flytväst och se till att nödvändig säkerhetsutrustning finns med ombord.
 • Ge dig inte ut på större vatten än din båt är lämpad för.
 • Tala alltid om vart du är på väg - och meddela ändringar i färdrutten.
 • Du är skyldig att känna till dina plikter på sjön - och till dem hör att alltid vara nykter.

Senast publicerad: