Eldstäder

Nu när vinterkylan är här, finns det något mysigare än att tända en brasa som man kan kura ihop sig framför. Men det gäller att elda rätt för att undvika soteld.

Bränder orsakade av eldstäder och skorstenar inträffar varje år när temperaturen ute sjunker. Förebygg risken för bränder genom att se till att installationen sköts på rätt sätt, att elda på rätt sätt och att se till att sotning och brandskyddskontroll sker av din eldstad.

Tre saker att tänka på när det gäller eldstäder är att

  • Den skall vara rätt installerad
  • Man skall elda på rätt sätt
  • Eldstaden skall sotas regelbundet och askan skall därefter tas om hand på rätt sätt. Läs mer om vilka rengöringsfrister som gäller under sotning.

Elda alltid med torr ved! Fuktig ved är svår att tända, men den ökar även risken för att tjära bildas i skorstenen och därmed ökar risken för soteld. Lägg inte in mer ved än vad eldningsinstruktionen säger för just din eldstad. Lämna aldrig huset då du har tänt i din eldstad.

Se MSB:s folder Umgås och trivas framför brasan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där hittar du tips och råd om hur du eldar säkert hemma.

Senast publicerad:

Senast publicerad: