Nu tändas tusen juleljus

Advent och jul är ljusens stora högtid. Ta del av några enkla råd om ljusförnuft i juletider. Vårt mål är att alla ska få en fin jul men självklart finns vi här om olyckan skulle vara framme.

Levande ljus är mysigt, men var försiktig och lämna dem inte obevakade. En bra regel kan vara att den som tänder ljusen ansvarar för dem och släcker dem.

Enkla råd om ljusförnuft i juletider

  • Kontrollera brandvarnaren
    Har du inte brandvarnare är det dags att skaffa en. Tänk på att testa dina brandvarnare ofta och gör det till en vana att även testa dem den 1 december på nationella brandvarnardagen. En brand växer fort och en fungerande brandvarnare kan ge dig tid att agera. Anmäl dig på MSB:s kostnadsfria SMS-tjänst som påminner dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om att testa brandvarnaren.
  • Ha släckutrustning hemma såsom brandsläckare och brandfilt.Använd bara hållare som är avsedda för värmeljus. Byt den gamla mossan i ljusstake mot icke brännbara dekorationer.Om du har en gran, låt den inte torka, se till att den har vatten. En torrgran är lättantändlig och kan börja brinna närmast explosionsartat
  • Om du ska baka, håll ett öga på spisen. Smör, margarin eller andra fetter som blir överhettade kan ge en våldsam brand. Den får inte släckas med vatten – lägg i istället på ett lock så att branden kvävs.
  • Tänd aldrig levande ljus i en gran. Det kan snabbt börja brinna.
    Tomtebloss kan verka ofarliga och gnistorna känns kanske inte så varma, men det är de. Gnistorna kan börja brinna och tomtebloss vållar brand lättare än vad många tror.
  • Lämna inte levande ljus obevakade. En god regel är att den som tänder ljusen ansvarar för dem och släcker dem. Ta en runda i bostaden och kontrollera att alla ljus är släckte innan du går och lägger dig eller går ut.

För mer råd se här på MSB:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad:

Brandvarnardagen

Den 1 december, är det Brandvarnardagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att ha fungerande brandvarnare i hemmet. Brandvarnaren kan vara skillnaden mellan liv och död. När testade du din senast? Läs mer

Säkert luciafirande

Lucia är en tradition många uppskattar. Firandet kombineras ofta med ett stort antal tända ljus och många människor på en liten yta. Läs mer

Senast publicerad: