Reflexer

Det är viktigt att du har reflexer på dig när du går eller cyklar i mörker. Utan reflexer är du mycket svår att upptäcka, både i stan och på landsbygden. Reflexer är en billig och fiffig livförsäkring!

Bär du reflex syns du på 125 meters håll i mörker för en bilförare. Jämför det med att du om du bär mörka kläder och ingen reflex syns på 20–30 meters håll.

Reflexen ska bäras väl synlig och det bästa är att den är i rörelse. En reflexväst syns riktigt bra och vi rekommenderar dig att ha det när du vistas i trafiken - både stora och små ska synas!

Gatubelysning garanterar inte att du syns

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av bilförare och busschaufförer.

Tänk på: När vägbanan är blöt blir den mörkare. Då minskar gatubelysningens effekt.

Husdjuren behöver också reflexer

Kvällspromenaden med hunden kan bli livsfarlig om inte både hundägare och hund bär reflexer. Hur väldresserad hunden än är, kan den plötsligt streta iväg åt ett helt annat håll än husse och matte tänkt. Lika viktigt är det att både häst och ryttare har reflexer om de rider längs gator och vägar i mörker.

Fler tips och råd

 • Reflexen ska bäras väl synlig och det bästa är att den är i rörelse. En reflexväst syns riktigt bra.
 • Häng reflexerna långt ner eftersom de är mer i rörelse då.
 • Reflexer är färskvaror så byt dina reflexer då och då.
 • Ha en reflexväst i bilen om olyckan skulle vara framme och du måste byta hjul efter vägkanten. Då är du väl synlig för dina medtrafikanter.

Läs mer om reflexer på NTF:s hemsida Länk till annan webbplats.


Senast publicerad:

Cykla säkert i vintermörkret!

I höst- och vintermörkret är halka och dålig sikt ett faktum. Denna årstid innebär ökad risk för olyckor i trafiken. Nedan är kommer några enkla och billiga livförsäkringar:

 • Framlampa som visar ett fast vitt eller gult ljus.
  Se även till att ha en vit reflex fram som syns av mötande trafikanter. Denna reflex kan vara i samma glas som framlyktan eller monterad som för sig.
 • Baklampa som visar rött ljus som tydligt kan ses på ett avstånd på 300 meter. Baklampan får vara blinkande. En röd reflex ökar din synlighet av bakomvarande trafikanter. Liksom framreflexen kan denna vara integrerad i baklyktan eller monterad vid sidan av.
 • Reflex på sidan
  Reflexerna ska vara orange eller vita reflexer som syns av trafikanter som kommer från båda sidorna. Sidoreflexen sitter antingen fäst i ekrarna, i bakhjulet eller som reflexrand på däcket.
 • Vad kan vi mer göra för att synas i trafiken? Förutom reflexerna på cykeln kan man själv klä sig med varselfärgade kläder så som hjälm, reflexväst, reflexband, handskar och till och med reflekterande skoskydd. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse!

Senast publicerad: