Vintersäkerhet

Vintersäsongen är här med bland annat snön och ishalka. Förbered dig för säkra vintermånader, såväl i trafiken som vid skridsko- eller fiskeutflykterna på isen

Vid vinterkörning

Se till att vara väl förberedd när du ska ge dig ut i trafiken vid vinterväglag och mörker. På cykeln ska du ha reflexer och godkänd belysning. Kör du bil så bör du förutom godkända vinterdäck och gott avstånd till fordonet framför dig även ha med dig:

  • Spade
  • Bogserlina
  • Reflexvästar
  • Startkablar
  • Reservbränsle
  • Varningstriangel, gärna en extra för att kunna varna åt båda håll
  • Första hjälpen-material och filtar

Läs mer här.

Läs mer om vinterdäck och om vinterväglag hos Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Issäkerhet

Ha alltid respekt för isar och ha rätt utrustning med dig när du ger dig ut. Var aldrig ensam och tänk på att ingen is är helt säker. Is som var bra i morse kan vara dålig senare på dagen.

En is är sällan lika stark överallt. Lär dig därför var isen ofta är svag. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att du ska ge dig ut på den. Är isen tunnare kan den innehålla svaga partier som är svåra att upptäcka.

Ska du ge dig ut på isen för en härlig skridskotur behöver du bland annat ha med dig isdubbar, ispik, räddningslina och sällskap. Har du inga egna isdubbar kan du låna gratis av oss.

Istappar och snöras från tak

Håll tak rena från snö och istappar. När temperaturen växlar och snön på taket smälter och fryser om vartannat bildas hårda iskakor som kan rasa ner och orsaka skador.

Senast publicerad:

Håll dig uppdaterad om
trafikläget och de lokala
väderförhållandena

Se till att hålla dig uppdaterad om det aktuella trafikläget via exempelvis Trafikverket  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.när du ska ge dig ut i trafiken.

Väderprognosen kan du följa via SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast publicerad: